Crnadak: Tegeltija simbol nečeg propalog i promašenog

Politika

Čini mi se da su Tegeltijine šanse iz dana u dan sve manje i vjerovatno mu nije lako 10 mjeseci biti simbol nečeg propalog i promašenog. Ako definitivno propadne scenario Savjeta ministara na bazi SNSD-HDZ-SDA, predsjedavajući će onda vjerovatno biti Srbin iz Republike Srpske koji ne pripada koaliciji oko SNSD. Za dušebrižnike koji se javljaju ovih dana, samo ću reći da su naši odnosi sa SDS takvi da ako se mi budemo dogovarali oko Savjeta ministara završićemo taj posao za dva dana – kaže u intervjuu za Insajder Igor Crnadak, visoki funkcioner PDP, ministar inostranih poslova BiH i poslanik u NSRS.

 

INSAJDER: Koliko je realno da PDP i SDS formiraju vlast na nivou BiH, kao što to ovih dana najavljuje lider SDS Mirko Šarović?

 

CRNADAK: Ta mogućnost dobija sve više pažnje zbog neuspjeha SNSD, HDZ i SDA da u prethodnih 10 mjeseci završe formiranje Savjeta ministara. Oni su doživjeli fijasko i narod je s pravom nezadovoljan, jer svi procesi stoje dok se oni nadmudruju. Kap koja je prelila čašu je izjava Dragana Čovića koji, nakon 10 mjeseci, kaže da ove tri stranke u narednih mjesec i po dana čak neće ni razgovarati. To je katastrofa i sasvim je normalno da i druge stranke, van ove trojke, osjećaju obavezu da se uključe i pomognu da se problem riješi.

 

INSAJDER: Ko bi mogli biti potencijalni partneri u tom novom Savjetu ministara?

 

CRNADAK: Vidjećemo ako se ti razgovori otvore. U svakom slučaju većina će morati imati 22 ruke, od kojih najmanje 5 iz RS, a 10 iz FBiH. Vrlo je važno da se zna da su dva doma u Parlamentu BiH ravnopravna i da bi eventualna većina u Predstavničkom domu bez SNSD-a imala istu snagu i legitimitet kao i većina u Domu naroda.
Ovo napominjem jer često čujemo da se većina u Predstavničkom domu ne može formirati bez onih koji su većina u Domu naroda, što jednostavno nije tačno.

 

INSAJDER: Ko je PDP-u bliži kada je riječ o strankama iz Federacije? BH blok (SDP i Naša stranka) ili SDA? I zašto?

 

CRNADAK: Mi ne razmišljamo u tim kategorijama. Za nas je važno da se poštuje dejtonska struktura i uloga RS i da se u narednom periodu na prvo mjesto stavi vladavina prava i konačno započne obračun sa korupcijom. Ovo su stvari koje su direktno vezane za odlazak mladih, ekonomski razvoj, veći broj stranih investicija i druge probleme i naši potencijalni partneri mogu biti samo oni koji to uvažavaju.

 

INSAJDER: U politici je sve moguće, ukoliko bi SNSD ponovo poslao poziv PDP-u da mu bude partner u vlasti na nivou BiH, ili na nivou Republike Srpske ili oba, da li bi PDP prihvatio poziv i pod kojim uslovima?

 

CRNADAK: Ne, mi smo vrlo jasno rekli da nećemo praviti vlast sa SNSD i tu se ništa nije promijenilo. Previše smo udaljeni na ključnim temama i jedino je moguće da ponovo razgovaramo oko važnih pitanja za RS, poput izmjena izbornog zakona koje bi dovele do mogućnosti održavanja poštenih izbora ili pitanja depolitizacije RTRS i slično.

 

INSAJDER: Šta kažete na Šarovićev poziv DNS i SP na saradnju na nivou BiH, ali i RS? Da li će PDP uskoro uputiti ovakav zahtjev ovim partijama?

 

CRNADAK: Mi smo uvijek spremni da razgovaramo, ali nemamo namjeru posebno pozivati ove dvije stranke, jer su one dio koalicije oko SNSD-a i trenutno kod nas ne postoji interes za to. Što se tiče nivoa BiH, i DNS i SP su dio neuspjeha SNSD-a da završi taj posao do sada sa svojim partnerima. Nisam primjetio da su se od tog distancirali.

 

INSAJDER: Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Za sada kao kandidati kotiraju Zoran Tegeltija iz SNSD, Mirko Šarović iz SDS. Da li PDP ima svoj prijedlog za predsjedavajućeg Savjeta ministara ili, pak, vidi da idealna osoba za to mjesto postoji u nekoj drugoj partiji?

 

CRNADAK: Čini mi se da su Tegeltijine šanse iz dana u dan sve manje i vjerovatno mu nije lako 10 mjeseci biti simbol nečeg propalog i promašenog. Ako definitivno propadne scenario Savjeta ministara na bazi SNSD-HDZ-SDA, predsjedavajući će onda vjerovatno biti Srbin iz Republike Srpske koji ne pripada koaliciji oko SNSD. Za dušebrižnike koji se javljaju ovih dana, samo ću reći da su naši odnosi sa SDS takvi da ako se mi budemo dogovarali oko Savjeta ministara završićemo taj posao za dva dana.

 

INSAJDER: Kao ministar inostranih poslova BiH obišli ste mnoge svjetske prestonice. Šta kažu na Zapadu, da li je aktivacija MAP-a uslov svih uslova za formiranje vlasti na nivou BiH?

 

CRNADAK: Svi se u međunarodnim krugovima drže pravila da je proces formiranja vlasti unutrašnje političko pitanje i nema miješanja sa strane. Vremena kad su na operativnom nivou stranci modelirali vlast na ovim prostorima su daleko iza nas.

 

INSAJDER: Poznajete se lično sa Borisom Džonsonom, novim premijerom Velike Britanije. Da li ste imali kontakt sa njim otkako je postao premijer?

 

CRNADAK: Da, uspostavili smo dobar odnos kad je on bio britanski ministar inostranih poslova. Dolazio je u Sarajevo, imali smo dosta susreta i razgovora. U petak smo se čuli, čestitao sam mu na izboru za premijera i nadam se da će uspješno voditi vladu. Njegova poruka je da se BiH mora kretati snažno naprijed i da će i dalje imati podršku Londona.

 

INSAJDER: Da li međunarodna zajednica, po Vašem mišljenju, ima želju da se značajnije umješa u rješavanje krize u BiH, prije svega sređivanje stanja u bh pravosuđu, a zatim i u borbu protiv kriminala i korupcije?

 

CRNADAK: Međunarodna zajednica se neće miješati u naše dnevnopolitičke stvari, ali čini mi se da su sve više zabrinuti da nepostojanje vladavine prava u BiH zemlju vodi u ambis. To se vidi i kroz delegiranje specijalnog eksperta za tu oblast i kroz neke druge poteze koji još nisu vidljivi u javnosti.
SAD će ostati posvećene regionu, ali vrlo je važno da i EU, sa svojim novim predstavnikom u BiH, konačno bude konkretnija u insistiranju da se poštuju evropski i demokratski standardi i prakse.

 

INSAJDER: Da li će PDP, po uzoru na SDS, imati dva ili, po uzoru na SNSD, jednog kandidata za predsjednika stranke na saboru u septembru?

 

CRNADAK: Za sada je gospodin Borenović jedini kandidat, ima apsolutnu podršku na terenu i mislim da je to logično jer je PDP napravio mnogo dobrih stvari u prvom mandatu nakon što se prvi predsjednik i osnivac Mladen Ivanić povukao 2015.godine. Pored dobrih izbornih rezultata, nastavljeno je podmlađivanje i otvaranje PDP-a, čime se potvrđuje da je rukovodstvo Partije na čelu sa Borenovićem nastavilo putem koji smo zacrtali.

 

(Insajder)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *