HNS: BiH ulazi u novu krizu

Politika

Hrvatski narodni sabor (HNS) upozorava da BiH ulazi u novu krizu, s obzirom na to da će predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić od sljedeće sedmice obavljati dužnost i u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

 

HNS napominje da će Zvizdić početkom sljedeće sedmice preuzeti i predsjedavanje Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te naglašava da su sve ključne pozicije vlasti u rukama Bošnjaka i da je zloupotreba moći najveći problem BiH.

 

– Tobože dobronamjerna politika Sarajeva o brizi za BiH i nepostojanje spora o ravnopravnom političkom zastupanju, upravo su javno osporeni činjenicom da predsjedavajući Savjeta ministara, Doma naroda i Predstavničkog doma pripadaju bošnjačkim političkim predstavnicima, kojima je diskriminacija samo druga riječ za političku strategiju – ističu iz HNS.

 

Iz HNS napominju da o neravnopravnosti govori i to da u Predsjedništvu BiH, osim predstavnika srpskog naroda, funkciju obavljaju dva bošnjačka člana, izostavljajući time interese hrvatskog naroda.

 

– Tako su još jednom čelne pozicije na nivou BiH u rukama bošnjačkih političkih predstavnika, kojima princip ravnopravnosti i jednakog zastupanja nisu prioritet iako bez tih ključnih elemenata ne postoji stabilna evropska BiH koja može napredovati ka članstvu u EU – navode iz HNS.

 

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić 6. avgusta preuzeće od Borjane Krišto iz HDZ predsjedavanje Predstavničkim domom BiH, čime će rukovoditi i zakonodavnom i izvršnom vlašću na nivou BiH.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *