Čubrilović: Srpska traži rješenje da sačuva 9. januar

Politika

Republika Srpska u septembru počinje traganje za novim rješenjem kojim će biti utvrđeno da se Dan Republike Srpske, kao i do sada, obilježava 9. januara, rekao je predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

 

Čubrilović je naglasio da Srpska ostaje pri tome da obilježava 9. januar kao Dan Republike.

 

– Vidjećemo kroz koju formu, odnosno da li treba donositi novi zakon ili će se to regulisati novim odlukama. Mi ćemo od septembra krenuti ka iznalaženju rješenja, a u novembru počinju pripreme za obilježavanje Dana Republike – rekao je Čubrilović za Glas Srpske.

 

On je ranije isticao da istoriju i činjenice ne može niko da mijenja, te da je jasno da je Srpska nastala 9. januara 1992. godine voljom srpskog naroda i izabranih predstavnika, prije početka građanskog rata.

 

– To je neosporna istorijska i politička činjenica koja se nijednom naknadnom odlukom, bilo kojeg organa vlasti, ne može mijenjati. Mi ćemo usvojiti izmjene kojima će biti omogućeno da Srpska slavi 9. januar kao svoj dan. Tako možemo da postupamo unedogled. Ustavni sud BiH, u kojem odlučujuću ulogu imaju tri stranca i dva Bošnjaka, može i dalje da donosi političke odluke, a mi ćemo, u skladu sa Ustavom, ako bude trebalo ponovo pripremati nove – istakao je Čubrilović.

 

Ustavni sud BiH, u kojem ima šest domaćih sudija i tri stranca, u martu je osporio odredbe Zakona o Danu Republiku, a ta odluka je donesena nakon razmatranja zahtjeva za ocjenu ustavnosti dijela zakona koji je u januaru prošle godine podnijelo devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske, među kojima su Bošnjaci i Hrvati.

 

Iz Ustavnog suda BiH tada je saopšteno da nije u skladu sa Ustavom BiH osporena odredba koja glasi: “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”. Pri tome je iz Ustavnog suda BiH naglašeno da se ni tom odlukom, kao ni ranijom, ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.

 

Takođe, ne dovodi se u pitanje, ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati Dan Republike Srpske.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *