Stanić: Za bolnicu “Srbija” plaćeno jedno, a dobijeno drugo

Politika

Značajan dio opreme koja je predviđena u tenderskoj dokumentaciji za bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu zamijenjen je daleko nekvalitetnijom i jeftinijom, a cijena je ostala ista, što znači da je papreno plaćena roba upitnog kvaliteta.

 

Na to je upozorio Slobodan Stanić, član Socijalno-ekonomskog savjeta SDS, koji tvrdi da gradnja i opremanje ove bolnice, po tenderom utvrđenoj cijeni od 54 miliona KM, nerealno visoka, čak i ako bi se dobila upravo ona savremena oprema koja je predviđena.

 

– Kao da to nije dovoljno, umjesto savremene pristiže daleko lošija i neefikasnija oprema, tako da će biti plaćena oprema za 21. vijek, a bolnica će dobiti uređaje iz prošlog vijeka – rekao je Stanić.

 

Kao primer je naveo ginekološki sto sa kolonoskopom, tvrdeći da onaj koji je nabavljen vrijedi bar 15.000 KM manje, od onog koji je dokumentacijom predviđen i plaćen. On je dodao da ima “pouzdane informacije” da se slično desilo sa oko 80 aparata, uređaja ili dijelova opreme.

 

– Moglo se desiti da iz nekih razloga nije bila moguća nabavka nekog od predviđenih uređaja, ali je zato razlika u cijeni za svaku stavku morala biti odbijena od ukupne cijene – kazao je Stanić.

 

On je pozvao ministra zdravlja Alena Šeranića da povodom ovog slučaja formira komisiju koja će utvrditi činjenice i ustanoviti ko su odgovorna lica, koja su ovo omogućila.

 

– Koliko sam informisan, sadašnji ministar nije bio uključen u poslove oko opremanja i izgradnje ove bolnice i to je i njemu neprijatno naslijeđe, ali on ima mogućnost da poduzme zakonom predviđene mjere – kaže Stanić i dodaje da, prema njegovim informacijama, četrdeset stavki od opreme koja je isporučena nije registrovano kod Agencije za lijekove BiH.

 

– Bacio sam rukavicu Ministarstvu zdravlja RS i Agenciji za lijekove BiH, neka se izjasne – rekao je Stanić.

 

On je poručio da će SDS, ukoliko se ništa ne preduzme, za mjesec dana javnosti prezentovani nove detalje povodom ovog slučaja.

 

srpskainfo.com

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *