Bevanda: Pitanje ANP svjesno ispolitizovano

Politika

Poražavajuća i tužna činjenica je da i 11 mjeseci nakon održavanja Opštih izbora iz dana u dan moramo ukazivati na osnovu funkcionisanja demokratskog društva, mišljenja je zamjenik predsjedavjućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

 

Osvrnuo se na nastavak političke krize, neformiranja državne vlasti i novog Savjeta ministara BiH. Ministar Bevanda komentarisao je i evroatlantski put Bosne i Hercegovine, nužnost sprovođenja potpisanog Sporazuma o principima za formiranje vlasti te je pozvao na odgovornost onih koji namjerno rade opstrukcije.

 

– NATO je naš strateški spoljnopolitički interes i hrvatska politika je snažni zagovornik pristupa Sjevernoatlantskom savezu, ne samo zbog bezbjednosnih aspekata, nego i zbog finansijskih i ekonomskih privilegija koje to članstvo donosi. Pogledajte npr. Češku koja je svojim članstvom podigla svoj ukupni BDP i savršen je primjer sveukupnih privilegija svog pristupanja. U ovom trenutku kompromis oko tog pitanja nažalost ne postoji, a hrvatski narod najbolje zna koje su posljedice nametanja bilo čega. O tako važnim pitanjima za budućnost BiH mora postojati zajednički stav. Pitanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je svjesno i zlonamjerno ispolitizovano, iako se radi o dokumentu koji je tek jedan od dijelova u procesu pristupanja NATO. U ovakvom političkom ambijentu, uz sve manjkavosti političkog sistema Bosna i Hercegovina ne može postati dio bilo čega – rekao je ministar finansija i trezora BiH.

 

Potpisani Sporazum o principima za formiranje vlasti obuhvatio je ključne aspekte, od spoljne politike koji se tiču NATO i EU, reforme izbornog zakonodavstva te socioekonomskih i infrastrukturnih reformi.

 

Upravo ovaj Sporazum, smatra Bevanda, očiti je primjer kompromisa koji se konačno mora realizovati.

 

– Implementacijom potpisanih principa napokon bi započeli čitav set reformi na svim poljima. Bez zaokreta i realnog promišljanja što je zaista Bosna i Hercegovina postajemo svrha samima sebi. Nadam se da postoji još dovoljno mudrosti i racionalnog razmišljanja da u sljedećim danima okončamo ove procese, i postignemo konačno rješenje – zaključio je ministar Vjekoslav Bevanda.

 

Bevanda smatra da je formiranje državne vlasti proces koji je već davno morao biti okončan, a umjesto toga ušla je u bezizlazan prostor.

 

– Podsjetiću da budžet za 2019. godinu još nije usvojen, te da se institucije BIH finansiraju na osnovu Odluke o privremenom finansiranju, a lično sam bio meta napada upravo onih koji su kočili donošenje ovih dokumenata. Skoro godinu dana predstavnici hrvatskog naroda pozivaju na razgovore, dogovore i kompromis jer drugog načina u Bosni i Hercegovini kako smo svjedoci, nema. Napravimo li hronologiju svih događanja u posljednjih godinu dana, ne možemo ne pronaći niti jednu stvar koja nije negativno ispolitizovana – naglasio je Bevanda.

 

Dodao je da Savjet ministara mora biti hitno formiran, uz uvažavanje svih političkih opcija koje će biti u njemu zastupljene.

 

Klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *