Višković tvrdi da je Srpska u suficitu

Politika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je Srpska u suficitu, uprkos tome što se iz Sarajeva pokušava ekonomski gušiti na sve moguće načine.

 

– Ovo što nam rade iz Sarajeva možda je i dobro da nas malo osvijeste i da mi planiramo svoj život i bez te BiH. Nama ta BiH treba kao država koliko je njihov interes da se mi nađemo tu. Ako oni smatraju da nije u interesu BiH da Republika Srpska tu bude, mi im želimo svu sreću na tom putu – rekao je Višković novinarima na Palama.

 

Višković je ponovio da Republika Srpska može normalno da funkcioniše, ali da se neće nikada odreći sredstava koja joj Federacija BiH uzima i Srpska to knjiži kao neku ušteđevinu u banci.

 

– Mi ćemo to naplatiti kad tad sa kamatama i nismo previše opterećeni time. Tih 50 miliona KM, koliko nam danas duguju, sutra na sudskim presudama biće 100 miliona KM – naglasio je on.

 

Komentarišući informaciju da je Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio odluku o 4G mreži, bez saglasnosti Republike Srpske, Višković je rekao sredstva koja su dobijena na osnovu licenci teleoperatera u BiH na neki način nisu doznačavana uredno, onako kako je zakonom i pravilnicima trebalo, Republici Srpskoj, koja bi ih onda raspoređivala za investicije za koje smatra da treba.

 

Višković je istakao da iz Savjeta ministara pokušavaju da oni odlučuju šta će investirati u Republici Srpskoj, što Srpska nikada neće prihvatiti i, kako je rekao, zbog toga nastaje problem.

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da je siguran da će to pitanje biti riješeno, dodajući su pare blokirane i da se ne troše.

 

– Prema nekim nepotvrđenim informacijama, skoro da je oko 500 miliona KM koje tu stoje neraspoređene. Čekamo da dođe neko razuman ko će uvažavati interese Republike Srpske. Mi ne tražimo ništa što ne pripada Srpskoj, mi ne tražimo ništa što je tuđe, samo tražimo naše – poručio je Višković.

 

Kancelarija Savjeta ministara za zakonodavstvo i Ministarstvo finansija i trezora dali su negativno mišljenje na izmjenu Odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema /odluka o 4G/, a kojom je bilo predviđeno da novac prikupljen po osnovu dozvola za 4G Savjet ministararaspoređuje uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH.

 

Savjet ministara na sjednici održanoj u martu usvojio je odluku o 4G bez prethodno pribavljenog pozitivnog mišljenja Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, a nekoliko dana kasnije i Vlada Republike Srpske tu odluku ocijenila je neprihvatljivom zato što nisu uvaženi prijedlozi da se odlukom jasno definiše raspodjela sredstava, odnosno da se novac prikupljen po tom osnovu ne može dijeliti bez saglasnosti i mišljenja entitetskih vlada.

 

Tom prilikom Vlada Republike Srpske zatražila je da Regulatorna agencija za komunikacije BiH, koja je i predlagač odluke o 4G, izmijeni taj dokument, što je ona i uradila, međutim sve su na kraju zaustavili Kancelarija za zakonodavstvo Savjeta ministara i Ministarstvo finansija i trezora.

 

Agencije

Tagged

1 thought on “Višković tvrdi da je Srpska u suficitu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *