Kojić: Institut za nestale BiH u funkciji samo nestalih Bošnjaka

Politika

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić ocijenio je da je Institut za nestale BiH od početka rada bio u funkciji samo nestalih Bošnjaka u potpunosti zanemarujući proces traženja nestalih Srba, te da je proces traženja nestalih daleko bolje funkcionisao dok je bio u nadležnosti entitetskih komisija.

 

– Takvo stanje je neodrživo jer se ne ispunjavaju osnovni moralni principi, a to je da je ovo, prije svega, humano i humanitarno pitanje i da je na prvom mjestu to da porodice pronađu svoje nestale, a tek onda dolaze krivičnopravna pitanja i ostalo – rekao je Kojić za današnji Glas Srpske.

 

Nažalost, dodao je on, blokade od političkog Sarajeva i kočenje u formiranju legitimne vlasti na nivou BiH u potpunosti je stopiralo i proces traženja nestalih.

 

Prema njegovim riječima, zastoj koji traje godinama samo je potvrda da ne postoji volja Bošnjaka da instutut radi nepristrasno i profesionalno.

 

– Upravo zato smo nagovijestili da ćemo sa formiranjem nove vlasti na nivou BiH, jer to u ovom trenutku nije sprovodivo, te u saradnji sa nevladinim organizacijama pokrenuti inicijativu za vraćanje nadležnosti. Svi statistički podaci govore da je taj proces daleko bolje funkcionisao dok je bio u nadležnosti entitetskih komisija – istakao je Kojić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *