BiH i Crna Gora potpisale sporazum o saradnji u procesu pristupanja EU

Politika

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović potpisali su danas u Podgorici Sporazum o saradnji između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Na ovaj način Savjet ministara BiH i Vlada Crne Gore na bilateralnoj osnovi intenziviraju politički dijalog i saradnju usmjerenu na integraciju u EU u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Ovim sporazumom se jačaju dijalog i saradnja državnih tijela u oblasti evropskih integracija, te potiče jačanje ekonomske i saradnje u oblasti turizma, pravosuđa i unutrašnjih poslova, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Zaključivanjem ovog sporazuma dvije zemlje potvrđuju opredijeljenost za približavanje standardima EU i daljem razvoju odnosa sa Unijom.

Tokom susreta Crnatka i Pejovića istaknuto je da će formiranje zajedničkog odbora BiH i Crne Gore u kontekstu pristupanja EU biti odličan mehanizam za razmjenu znanja i iskustva u procesu pristupanja Uniji kroz dijalog i održavanje redovnih sastanaka između institucija zaduženih za evropske poslove.

Pejović je rekao da će Crna Gora svoje znanje i iskustvo iz procesa pristupanja staviti na raspolaganje kolegama iz BiH s ciljem efikasnijeg sprovođenja reformi i bržeg napredovanja prema članstvu u EU, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva evropskih poslova.

Sagovornici su istakli značaj jačanja saradnje u oblasti procesa pristupanja EU, posebno kroz razmjenu iskustava u oblastima usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, pripreme i sprovođenja strategijskih dokumenata u okviru procesa pristupanja, koordinacije i vođenja pristupnih pregovora, kao i razvoja administrativnih kapaciteta za proces pristupanja EU.

Crnadak je zahvalio Crnoj Gori na izuzetnoj saradnji i podršci u procesu pristupanja, istakavši da iskustvo crnogorskih institucija i pregovaračkog tima predstavlja značajan i koristan putokaz BiH u procesu sprovođenja sveobuhvatnih reformi na putu prema članstvu u EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenja u vezi sa saradnjom u oblasti korištenja fondova EU, posebno kroz realizovane vrijedne programe prekogranične saradnje ali i regionalne projekte u okviru Berlinskog procesa.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *