Imenovanjem Palmera SAD se vraća na Balkan

Politika

Imenovanje Metjua Palmera, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD, za njegovog posebnog izaslanika za zapadni Balkan znači da se ta zemlja nakon više od decenije ponovo vraća u region, slažu se analitičari.

 

Naime, SAD su se na ovaj korak odlučile zabrinute za, prema njihovom mišljenju, maligno djelovanje Rusije i Kine u regionu preko domaćih političkih i ekonomskih elita, te su nastojale definisati politike koje bi preduprijedile ove djelatnosti.

 

I Aleksandar Radić, vojni analitičar, i Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, slažu se da je glavna motivacija Amerikanaca izbaciti Ruse i Kineze iz regiona i uvući preostale zemlje u NATO savez, kako bi na taj način zaokružile vlastitu geostratešku viziju za evropski kontinent.

 

Za Stankovića to znači rješenje kosovskog problema kroz pojačani pritisak na Beograd, ali i jačanje centralnih kapaciteta BiH.

 

“Amerika želi da iskoristi svoju dominantnu poziciju u svetu i da se normalizacijom prilika po američkom modelu spreči dalje mešanje Rusije i Kine na geopolitičke okolnosti u ovom delu sveta. Njima ne odgovara inercija jer inercija polako, ali sigurno dovodi ovde neke druge igrače”, smatra on.

 

Radić se slaže s ovim ocjenama, uz opasku da će glavno američko djelovanje ići preko Beograda, što, kako kaže, potvrđuje i nekoliko zvučnih imena koja će uskoro biti imenovana na ključne pozicije u Ambasadi SAD u Beogradu. Na naše pitanje hoće li se američko djelovanje osjetiti u BiH, Radić smatra da će ono ići preko Beograda, a ne preko Banjaluke ili Sarajeva.

 

“Podsetiću vas da je američka politika u regionu uvek bila ignorisanje srpskih političkih predstavnika zapadno od Drine u korist vlasti u Beogradu. I Dejton je u ime Srba potpisan od strane vlasti u Beogradu. Dakle, opet će se sve političke odluke donositi preko i uz Beograd”, smatra Radić.

 

I on i Stanković se slažu da je Amerika zadnju deceniju “prespavala” kad je Balkan u pitanju, što je otvorilo prostor za djelovanje Rusije i Kine i stvorilo lažni utisak da su na Balkanu ojačali lokalni političari.

 

Na naše pitanje kako Amerikanci vide evropske integracije, obojica kažu da Trampova administracija preferira bilateralne odnose, te da će za njih evropske integracije samo poslužiti ako one budu pogurale zemlje ka članstvu u NATO.

 

Inače, nekoliko dobro upućenih sagovornika reklo je nezvanično “Nezavisnim” da je ovo imenovanje ozbiljan signal i da će Balkan uskoro vidjeti konkretne poteze.

 

“U Stejt departmentu postoji izreka: neka zemlja je bitna za američku politiku ako se o njoj raspravlja na sedmom spratu Stejt departmenta. Balkan i BiH će sada ponovo biti na sedmom spratu, gdje su zadnji put bili prije više od deset godina. Samo po sebi to već nešto znači”, ispričao nam je jedan upućeni izvor. I oni se slažu da će fokus biti odnos Beograda i Prištine, ali da to ne znači da će ostatak regiona biti zanemaren. Što se tiče Kosova, ističu da ostaje otvoreno pitanje u kojoj mjeri će se zagovarati ideja razmjene teritorija, koju je iznio Džon Bolton, predsjednik Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD, a protiv čega je snažno Njemačka. Takođe, kako nam je rečeno, ostaje da se vidi hoće li Palmer biti “vojnik” Stejt departmenta, institucije koja preferira tradicionalniji diplomatski pristup bez naglih i potencijalno destabilišućih rješenja, ili će u ovom dijalogu glavnu riječ imati Bijela kuća, koja bi mogla biti sklonija smjelijim rješenjima.

 

“SAD će tu biti jako pragmatične i prihvatiće sve ono što će na najlakši način izbaciti Rusiju i Kinu iz regiona”, rekao nam je jedan sagovornik.

 

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, smatra da Palmerovo imenovanje za Republiku Srpsku ne znači ništa.

 

“Ko god bio zadužen – ništa. Znamo stav Amerike prema ovim terenima i mislim da na to ne treba trošiti previše ni vremena ni energije. Mi treba da radimo svoje poslove, a oni neka rade svoje”, rekao je Višković.

 

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i HNS-a, uvjeren je kako će Palmer ukazano povjerenje odgovorno iskoristiti i svojim budućim radom doprinijeti daljem jačanju stabilnosti i saradnji u regiji.

 

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a odbacio je juče bilo kakve priče o ruskom malignom uticaju.

 

Metju Palemer je za slovenačko “Delo” rekao da je najveći diplomatski uspjeh u regiji uopšte bio Dajtonski mirovni sporazum, koji je zaustavio rat u BiH.

 

“Dejtonski sporazum nikad nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego okvir koji se mijenja, no ja sam skloniji evoluciji nego revoluciji utjecaja tog sporazuma”, kazao je Palmer i dodao da je Dejtonski sporazum još živ.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *