Pendeš: ANP ne treba da bude kamen spoticanja

Politika

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš rekla je da Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO (ANP), kao tehničko pitanje, ne treba da bude kamen spoticanja u izgradnji institucija BiH i sprovođenju izbornih rezultata.

 

– ANP se našao kao alat u rukama pojedinaca zbog, možda, nespremnosti da krenu u neke reforme koje su ozbiljnije, a te reforme su iste na putu ka NATO i EU – rekla je Pendeševa novinarima u Sarajevu.

 

Ona je istakla da je insistirala da se Savjet ministara u sadašnjem sazivu izjasni o ANP, koji “nije nametnut iz NATO, već je to dokument BiH”.

 

Pendeševa smatra da je potrebno što prije u Savjetu ministara ili na sljedećoj sjednici razgovarati o ovom pitanju i staviti tu tačku na dnevni red.

 

Prema njenim riječima, aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) za BiH i usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa za BiH nisu aktivnosti koje će sutra dovesti BiH u NATO.

 

Pendeševa je naglasila da BiH mora provesti mnogo reformi, počev od ustavnih, Izbornog zakona, vladavine prava, te onih finansijske reforme.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *