Proglašen Park prirode “Una” u cilju zaštite od nuklearnog otpada

Politika

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o proglašenju Parka prirode “Una”, jer postoji opasnost da će ta lokacija biti ozbiljno ugrožena, s obzirom na planiranu izgradnju odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno u neposrednoj blizini rijeke Une.

 

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić je rekla da će se taj park graničiti s Nacionalnim parkom prirode “Una” u Federaciji BiH, a u pitanju je lokalitet koji obuhvata 13 općina, koje se nalaze uzvodno i nizvodno uz Unu.

 

“Park prirode ‘Una’ je još jedan naš odbrambeni mehanizam prema namjerama Hrvatske u vezi s odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori”, rekla je Golić.

 

Istakla je i da će 27. septembra biti održani protesti građana koji žive na lokalitetu sliva rijeke Une, kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog namjera Hrvatske.

 

Najavila je i sastanak s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, kako bi na konferenciji koja se tiče atomske energije iznio stav o protivljenju BiH namjeri Hrvatske da odlaže nuklearni otpad u staroj kasarni Ćerkezovac.

 

“Nadam se da do toga neće doći”, rekla je Golić novinarima u Banjoj Luci.

 

Taj resor je 2017. godine pokrenuo postupak proglašavanja prethodne zaštite područja rijeke Une.

 

Vlada RS je danas na sjednici u Banjoj Luci donijela odluku o prihvatanju grant sredstva Njemačke razvojne banke (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW) za Projekat “Energetska efikasnost u javnim zgradama”, u iznosu od 10 miliona evra.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *