Novi Poslovnik o radu NS RS do kraja godine?

Politika

Poslovnik o radu Narodne skupštine Republike Srpske biće definitivno promijenjen, a o tome su na posljednjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma zvanično obaviješteni šefovi poslaničkih klubova koji su dobili zadatak da pripreme prijedloge i dostave ih na razmatranje.

 

Moguće je da nova pravila ponašanja stupe na snagu do kraja godine, piše “Glas Srpske”.

 

Izmjene Poslovnika o radu parlamenta Srpske najavio je polovinom ljeta njegov prvi čovjek Nedeljko Čubrilović. U intervjuu za pomenuti list istakao je da će poslovnik biti ponovo prerađen, uz ocjenu da mnogi poslanici već duže vrijeme ne poštuju taj akt i svjesno krše parlamentarna, ali i pravila elementarne pristojnosti u ophođenju sa kolegama. Čubrilović je tada ocijenio da su neki članovi tog akta u koliziji te će biti razmotreno i pitanje vremenskog ograničenja, odnosno koliko će poslanici imati minuta na raspolaganju za obraćanje.

 

Nedugo zatim i srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će na prvom septembarskom zasjedanju zatražiti te promjene poslovnika koje će onemogućiti degradaciju te institucije i prepucavanja kao na posljednjoj, posebnoj sjednici.

 

Čubrilović je, potvrđeno je “Glasu Srpske” u Narodnoj skupštini Republike Srpske, na sjednici skupštinskog Kolegijuma početkom ovog mjeseca zatražio od šefova klubova da dostave svoje prijedloge za izmjenu poslovnika o radu.

 

“Prijedlozi će nakon toga ići na usaglašavanje”, rečeno je u republičkom parlamentu.

 

Predsjednica poslaničkog kluba DEMOS-a Spomenka Stevanović izjavila je da će oni raditi na svojim prijedlozima koji će, kako je pojasnila, ići u dva smjera iako lično smatra da i postojeći poslovnik nije loš.

 

“Uvijek je bilo zloupotreba, ali je evidentno u ovom mandatu previše od strane određenih poslanika, prije svega opozicije. Ne znam zašto to rade. Tu se radi o zloupotrebi mehanizma povrede poslovnika i činjenice da se mora držati tačke dnevnog reda jer neki pričaju po deset minuta, a ni riječi o trenutnoj tački o kojoj se diskutuje”, rekla je Stevanovićeva.

 

Svoje prijedloge imaće i socijalisti.

 

“Može se unaprijediti rad Skupštine kroz izmjene pravila, a kada uđemo u taj proces, imaćemo ideje i sugestije”, rekao je šef poslaničkog kluba SP-a Maksim Skoko i dodao da nije precizirano do kada prijedlozi treba da budu spremni.

 

Iz opozicije, sa druge strane, ponovo naglašavaju da skupštinska većina najavljenim izmjenama poslovnika želi da onemogući opozicionarima da kažu šta misle o radu i predloženim aktima.

 

“Učestvovaćemo i imaćemo prijedloge, ali smatramo da poslovnik može da omogući dobar rad Skupštine. Oni hoće da privatizuju i Skupštinu te da svima ostalima bude zabranjeno oglašavanje. To je nevjerovatna tortura koju žele da sprovode”, rekao je predsjednik Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić.

 

Poslovnik o radu republičkog parlamenta izmijenjen je posljednji put prije dvije godine. Poslanici imaju pravo i da se pozovu na povredu poslovnika, a to se često, što se moglo vidjeti na dosadašnjim sjednicama, zloupotrebljava i pretvara u nastavak diskusije, replika i prepucavanja.

 

(Glas Srpske)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *