SDA o dekleraciji: Jasan i legitiman politički cilj

Politika

Sve što je o ustavnoj reformi u BiH napisano u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na 7. Kongresu, stajalo je i u programskim deklaracijama usvojenim na kongresima SDA 2009. i 2015. godine, saopšteno je danas iz Stranke demokratske akcije.

 

U ovoj stranci se pitaju zašto su se iz RS i susjedne Srbije baš sada “sjetili” da dovedu u pitanje nešto što je već decenijama jasan stav SDA i legitiman politički cilj.

 

– Odbacujući neosnovane napade i pritiske, istovremeno podsjećamo i na deklaraciju sabora SNSD, u kojoj su kao cilj iznijeli ocjepljenje RS, kao i na deklaraciju SNS iz 2013. u kojoj su kao cilj iznijeli pripajanje Srpske Srbiji. Upravo su te dvije deklaracije, u kojima se najavljuju napadi na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kroz jednostrana narušavanja Dejtona, najveće prijetnje miru i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu – navode iz SDA.

 

Smatraju da se očigledno radi o tome da neki žele da imaju pravo otvoreno zagovarati jednostrana narušavanja Dejtona, kroz najave otcjepljenja ili formiranja novih entiteta.

 

– A nas pritiscima pokušavaju ućutkati, kada tražimo legalne ustavne reforme i legitiman cilj – državu ravnopravnih građana. SDA nikome ne prijeti, niti misli do svog legitimnog cilja (Republike Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana) doći neustavnim, jednostranim i nelegalnim potezima. Važeći Ustav BiH nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina, u Parlamentarnoj skupštini BiH, i to je jedini put za promjenu uređenja BiH, što SDA savršeno razumije – poručili su iz SDA.

 

Za kraj su iskazali vjeru da će vremenom sve više ljudi širom BiH, među svim narodima, shvatiti da je najbolje da BiH bude uređena, po ugledu na razvijene zemlje EU, kao država ravnopravnih građana.

 

– Radićemo, sa svim političkim snagama koje imaju istu viziju BiH, na promovisanju i jačanje te ideje, sve dok u Parlamentarnoj skupštini BiH ne budemo imali potrebnu dvotrećinsku i entitetsku većinu – zaključeno je iz SDA.

 

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *