Trilateralni sastanak Srbije, Turske i BiH 8. oktobra u Beogradu

Politika

Članovi Predsjedništva BiH odlučili su danas da će 8. oktobra učestvovati na trilateralnom sastanku sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Turske Redžepom Tajipom Erdoanom u Beogradu, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

Komšić je rekao novinarima da je na sjednici u Sarajevu dogovoreno i polaganje kamena temeljca u blizini Rače za auto-put Beograd-Sarajevo.

 

Na današnjoj sjednici prihvaćen je poziv predsjednika Slovenije Boruta Pahora za zvaničnu posjetu toj zemlji.

 

Članovi Predsjedništva BiH danas su se sastali s ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije, a po Komšićevim riječima, razgovarano je o ukupnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i potrebi kompromisa te da Predsjedništvo BiH, zbog svoje strukture, bude neka vrsta lidera u toj priči.

 

– Do nas je sad da vidimo kako ćemo i šta ćemo, kako izaći iz ove situacije kad je riječ o formiranju vlasti, godišnjem nacionalnom planu, MAP-u itd. Uglavnom, ambasadori nisu imali nekih prijedloga, a ni kritika – Komšićeve su riječi.

 

Na molbu da prokomentariše najavljeni odlazak predstavnika stranaka iz Republike Srpske na sastanak s Aleksandrom Vučićem i Vučićevu izjavu da će to u principu biti sastanak ka stabilizaciji u regionu, Komšić je kratko odgovorio: „Očekujem da će Vučić biti mudriji od nekih naših političara“.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *