Mektić: Protokol nije zvanični dokument i nikoga ne obavezuje

Politika

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je danas da protokol o principima za uređenje granice između BiH i Srbije koji su Srbiji samovoljno dostavili pojedinci iz Komisije za granicu BiH ne predstavlja zvanični dokument i ne obavezuje nijednu stranu.

 

– Tadašnji predsjednik Komisije Željko Obradović i njegov zamjenik Edin Kučuković mimo znanja srpskih predstavnika u Komisiji za granicu BiH sačinili su protokol i nacrt protokola uputili Srbiji na razmatranje i izjašnjavanje – rekao je Mektić Srni.

 

Prema njegovim riječima, nakon što je nacrt protokola upućen Srbiji, o tome su na sjednici Komisije obaviješteni njeni članovi.

 

– Kada su predstavnici Republike Srpske došli u posjed protokola, mi smo vidjeli da je on totalno neprihvatljiv i obavijestili predstavnika Srbije Veljka Odalovića da ovo nije zvanični stav Komisije za granice BiH, već da su to sačinili i samovoljno uputili pojedinci iz Komisije – istakao je Mektić.

 

On je upozorio da upućeni protokol nije samo dokument o tehničkim stvarima nego se upustio u stvari koje bi trebalo da budu rješavane ugovorom, a ne protokolom.

 

– Bez obzira na to, s obzirom da je riječ o bilateralnom sporazumu koji je ponuđen Srbiji, ovaj protokol je prethodno trebalo da bude na Savjetu ministara, koji je trebalo da ga dostavi Predsjedništvu BiH na davanje saglasnosti. Ni to nije učinjeno – naglasio je Mektić.

 

Ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu rekao je da će lično insistirati da se Savjet ministara obavijesti o presedanu da su pojedini članovi Komisije postupali suprotno poslovniku o radu ovog radnog tijela, odnosno bez znanja i saglasnosti dva predstavnika srpskog naroda.

 

– Ovo je na prevaru dostavljeno Srbiji i demantujem da se radi o dokumentu Komisije za granicu BiH – zaključio je Mektić.

 

Prema saznanjima Srne, protokolom koji su u Srbiju uputili članovi ove komisije Željko Obradović i Edin Kučuković predviđeno je da granična linija između BiH i Srbije bude utvrđena na osnovu granice koja je postojala u vrijeme izlaska BiH iz Jugoslavije, odnosno prije rata, a ne na fonu ranijih dogovora dvije strane.

 

Ranije je dogovarano da granica bude utvrđena na osnovu kriterijuma koji važe svuda gdje su bili ratni sukobi i koje bi, kako predlaže Srbija, trebalo primijeniti u četiri sporne tačke – hidroelektrana “Zvornik” i “Bajina bašta”, te 10 kilometara pruge Beograd-Bar koja prolazi kroz BiH i opštine Priboj i Rudo.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *