NSRS usvojila devet zakona i četiri nacrta zakona

Politika

Narodna skupština Republike Srpske danas je u prvom nastavku šeste redovne sjednice usvojila devet zakona i četiri nacrta zakona o kojima se u proteklih nekoliko dana vodila rasprava u skupštini.

 

Neki od zakona izazvali su oštre polemike, dok su neki prošli skoro nezapaženo. Među zakonima o kojima su poslanici najviše raspravljali bio je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju kojim je, između ostalog, propisano uvođenje privatnih osnovnih škola, kao i uvođenje Svetosavske nagrade za najboljeg nastavnika i učitelja. Predviđeno je, takođe, i da će mala matura biti proslavljana isključivo u školskim objektima.

 

Poslanici su usvojili i izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju. Izmjene se odnose na stvaranje zakonskog osnova za uvođenje jednošalterskog i elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola.

 

Izmjenama ovog zakona otklanja se mnoštvo pravnih i administrativnih prepreka, a uspostavlja jednostavan i efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, sa minimalnim brojem formalnosti i koraka u postupku i jeftinijim troškovima postupka, čime se povećava konkurentnost tržišta.

 

Na dnevnom redu se našao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća kojim je propisano proširenje nadležnosti Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i njena transformacija u Razvojnu agenciju Republike Srpske.

 

Pored toga, poslanici su juče usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici uz prihvaćene amandmane.

 

Parlament je usvojio i Nacrt zakona o električnoj energiji, Nacrt zakona o inspekcijama Republike Srpske, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sudskim taksama i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama.

 

Nacrt zakona o električnoj energiji upućen je u javnu raspravu u trajanju od 60 dana, Nacrt zakona o inspekcijama Republike Srpske upućen je u javnu raspravu u trajanju od 90 dana, dok će javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, po Zaključku koji je usvojila Narodna skupština, trajati 60 dana.

 

Drugi nastavak šeste redovne sjednice zakazan je za ponedjeljak, 7. oktobra, u poslijepodnevnim časovima.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *