Poljuljani odnosi u koaliciji SNSD-DNS-SP

Politika

Odnosi u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj poljuljani su. Najveće neslaganje je između DNS-a i SNSD-a. Prema tvrdnjama naših izvora, nije najsjajnija situacija ni u Socijalističkoj partiji, čiji su kadrovi podijeljenji na nekoliko struja. Provjerili smo da li je na pomolu raspad najdugovječnije koalcije?

 

Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić dvije decenije su u koaliciji. Svađali su se, mirili, ucjenjivali, uslovljavali, ali opstajali. Imali su različite interese, a zajednički im je bila vlast. Zato je nadmoćniji Milorad Dodik miješao karte kako mu je bila volja.

 

DNS se nekada javno bunio. Ipak, nedovoljno glasno. Naši izvori iz vrha DNS-a navode da su pojedini članovi tražili da se neopozivo izađe iz koalcije i da se počnu pregovori sa SDS-om i PDP-om. Više članova Predsjedništva DNS-a, uglavnom sa istoka RS, tome se oštro usprotivilo.

 

„Ono što je sasvim sigurno jasno jeste da napustiti vladajuću koaliciju nije nimalo jednostavan proces. Tu su uvezane partije koje puno znaju jedna o drugoj, pa, smatram, ni sam izlazak, odnosno razlaz, neće biti jednostavan“, kaže Tanja Topić, politički analitičar.

 

„Ne vjerujem da bi se oni kockali da prelaze u opoziciju. Zamislite kakvu bi satanizaciju dobili od RTRS-a i čitave mašinerije da bi onda ušli baš u otvoreni sukob sa SNSD-om i nisam siguran da im se u ovom trenutnku nešto tako isplati“, tvrdi Velizar Antić, politikolog.

 

Turbulentni odnosi unutar koalcije, prije svega, na relaciji SNSD – DNS dešavali su se i ranije. Odnose su dobrijm dijelom poljuljali Ljubija, podjela funkcija, fotelje, mangupi. Ipak, politički brak zansovan na koalcionim odnosima je opstajao. Prema mišljenju mnogih, tako će biti i sada.

 

„Bilo je očekivati da će uslijediti ovakav obračun sa DNS-om. Kako će završiti? Prema mom mišljenju, onako kako je Milorad Dodik želio, a na Marku Paviću je da odluči da li da mu se, uprkos svemu, prikloni ili da ode u opoziciju. Vjerovatnije je da će i dalje ostati u vladajućoj koaliciji“, kaže Vladimir Šušak, novinar.

 

Treći koalicioni partner – Socijalistička partija za sada, kao i obično, mudro ćuti i drži se sa strane. Naši izvori kažu da stranka Petra Đokića nema vremena da se bavi problemima između Marka Pavića i Milorada Dodika, jer se bori sa unutarstranačkim potresima.

 

Prema našim saznanjima, duboke podjele postoje i u Socijalističkoj partiji, jer jedan dio želi smjenu Petra Đokića sa čela stranke. Ipak, niko iz stranke ne želi da govori o tome. Za sada se od komentara uzdržavaju i opozicionari.

 

Čekaju na rasplet dešavanja između DNS-a i SNSD-a. Ipak, iza kamere poručuju da bi DNS rado prihvatili u opoziciono jato.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *