Tegeltija: Radi se na rušenju VSTS

Politika

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija potvrdio je da su i do njega došla saznanja o scenariju “rušenja” VSTS, a što je sinoć na svom Fejsbuk profilu objavila potpredsjednica VSTS Ružica Jukić.

 

Tegeltija je povodom teksta koji je objavila potpredsjednica VSTS BiH Ružica Jukić rekao da ne može komentarisati nešto što se još uvijek nije desilo, međutim ne može ni isključiti postojanje takvih ideja i razvoj jednog takvog scenarija, iz razloga što su i do njega došla slična saznanja iz ozbiljnih međunarodnih krugova, prenosi Klix.

 

– Moram naglasiti da je poprilično neprimjetno u javnosti, vjerovatno zbog diskusije o građanskoj Republici BiH, koja je okupirala pažnju javnosti, prošao dio iz najnovije deklaracije SDA, koji je identifikovao VSTS kao problem za tu političku stranku i kojom deklaracijom se traži njegova reforma – naveo je Tegeltija.

 

On je istakao da je VSTS jedina institucija BiH koja se spominje u Deklaraciji SDA i traži njegova reforma, a prije toga konstatuje odgovornost VSTS-a za procesuiranje bošnjačkih generala za ratne zločine i kako to oni tvrde “trend uklanjanja Bošnjka” s rukovodećih mjesta u pravosuđu BiH.

 

– Kada vodeća politička stranka u FBiH i jedna od najvećih u BiH, u ovom slučaju SDA kao vladajuća stranka, kao svoj programski cilj postavi ‘reformu VSTS’ iz razloga koji su navedeni, onda sve takve prijetnje i nastojanja treba uzeti za ozbiljno – rekao je Tegeltija.

 

Kada je riječ o odnosu s međunarodnim predstavnicima, on naglašava da VSTS u ovom sazivu nikada neće prihvati bilo kakvu servilnost prema bilo kome kao svoj način rada.

 

– Ono što VSTS prihvata i podržava je partnerstvo kao oblik saradnje, kako s domaćim zakonodavnim i izvršnim vlastima tako i s različitim političkim predstavnicima stranih država i međunarodnih organizacija. Sve ispod partnerstva kao oblika saradnje bilo bi ponižavajući odnos koji ne bismo mogli prihvatiti, a da ne govorim o tome koliko bi to ugrozilo ne samo nezavisnost pravosuđa, nego i sam suverenitet BiH – kazao je Tegeltija.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *