Odbornici u Bileći traže dežurstvo policije u mjestima kuda prolaze migranti

Politika

Odbornici Skupštine opštine Bileća na današnjoj vanrednoj sjednici zatražili su da policija bude 24 sata u rejonu Sitnice u opštini Bileća, kako bi se zaštitilo stanovništvo i imovina ovog rejona od migranata.

 

Od opštinske uprave je zatraženo da se imenuje član Koordinacionog tijela za praćenje kratanja migranata, a od načelnika Miljana Aleksića da formira komisiju za procjenu štetu upadima migranata u kuće i druge objekte.

 

Zatraženo je i da se Miloradu Čomiću objezbijedi pomoć tokom odbrane pred pravosudnim organima nakon nedavnog ubistva migranta.

 

Od Granične policije BiH odbornici su zatražili da preduzme sve mjere za spriječavanje ulaska migranata u BiH, a od MUP Srpske da preduzmu sve mjere u cilju bolje bezbjednosti stanovnika rejona Sitnice.

 

Zakjučak će biti dostavljen članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Ministarstvu bezbjednosti BiH, Graničnoj policiji BiH, MUP RS i mjesnim zajednicama u rejonu Sitnice.

 

Skupštinsko zasjedanje sa samo jednom tačkom dnevnog reda, migrantskom krizom, koje je sazvao načelnik opštine Miljan Aleksić, trajalo je skoro tri sata, a nisu izostala ni politička prepucavanja.

 

Odbornik Dražen Dunđer je rekao da migrante u ovaj rejon dovoze krijumčari koji pripadaju vladajućim partijama u Bileći, prije svega DNS.

 

Slavko Dangubić je uz objašnjenje da je predsjednik Skupštine Srđan Rogan trebao prekinuti Dunđera u neprimjerenim diskusijama napustio zasjedanje uz najavu da će podržati zaključke.

 

Mještani Vranjske na današnjem skupštinskom zasjedanju su iznijeli informacija da migranti svakodnevno upadaju u kuće, škole, parohijske domove, crkve, mjesna groblja, pljačkaju, izazivaju požare i slično.

 

Posljednji slučaj dogodio se sinoć kad je grupa od 11 migranata pokušala ući u jednu kuću u ovom rejonu.

 

Načelnik PU Trebinje Siniša Laketa je na početku zasjedanja rekao da će policija preduzeti sve mjere i radnje da zaštiti građane i njihovu imovinu, a ako se procijeni da je potrebno, biće organizovano i 24 satno dežurstvo u rejonu Sitnice.

 

On je dodao da je u posljednje vrijeme podneseno osam izvještaja za krivično djelo krijumčarenje ljudi na području Hercegovine i šest izvještaja za počinjena krivična djela protiv migranata.

 

Sjednici Skupštine opštine Bileća prisistvovali su i predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH i OEBS.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *