Ivanić: Otvaranje mog pisma prelazi mjere razuma!

Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ogorčen je činjenicom da je neko prije njega otvorio kovertu sa pismom Međunarodnog suda pravde u Hagu koje mu je upućeno prošle sedmice i poručio da bi ovim trebalo da se bave istražni organi.

Ivanić je rekao da je prethodno upozorio ambasadora BiH u Holandiji Mirsadu Čolaković da njegovu kovertu niko ne smije otvarati, s obzirom na nedostatak povjerenja.

-Ovo prelazi sve mjere razuma. Jedino je moje pismo bilo otvoreno, ali ne i pisma druga dva člana Predsjedništva BiH. Eto do čega dovodi paralelizam u radu institucija BiH i njihova zloupotreba, rekao je Ivanić na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je apelovao na sve razumne ljude u BiH da konačno shvate gdje vodi politika zloupotrebe institucija BiH.

-Ovo je silovanje Srba i srpskog naroda u institucijama BiH, ocijenio je Ivanić i dodao da je sasvim jasno da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dobio njegovo otvoreno pismo, što je ocijenio skandaloznim i nedopustivim.

-Ovakve stvari prelaze liniju normalnosti. Neću više ovim da se bavim. Neka to rade istražni organi, rekao je Ivanić.

Istakao je da Međunarodni sud pravde u Hagu traži u pismu od članova Predsjedništva BiH pojašnjenja u vezi sa statusom bivšeg agenta Sakiba Softića.

Ivanić kaže da je to lično i očekivao i najavio, jer je jasno da pozivanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na staru odluku Predsjedništva nije bilo dovoljno za Međunarodni sud pravde u Hagu.

On je najavio da će sutra putem ličnog izaslanika u Hag poslati svoj odgovor, ali da će sačekati sa njegovm predajom dok se eventualno ne izjasni i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

-Rok za odgovore iz Predsjedništva BiH je 2. mart. Nakon svega sumnjam da možemo postići dogovor, a sutra je i za Čovića i Izetbegovića neradni dan, rekao je Ivanić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *