Otvorena zgrada Ambasade BiH u Ankari

Politika

Ministar inostranih poslova BiH, Igor Crnadak, svečano je otvorio 22. oktobra 2019. godine zgradu Ambasade BiH u Ankari.

 

Prilikom današnje ceremonije otvaranja u Ankari ministar Crnadak je rekao da je ovaj čin još jedan dokaz da smo trajno opredjeljeni za unapređenje odnosa BiH i Republike Turske.

 

Ministar je naglasio da je glavni zadatak u narednom periodu unapređenje ekonomije i međusobne trgovinske razmjene. On je izrazio nadu da će rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uskoro biti odblokiran, kako bi bio ratifikovan revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini BiH i Republike Turske. Njime bi, kako je objasnio, bila otvorena vrata još bržem razvoju ekonomskih odnosa BiH i Turske.

 

– BiH i Turska dostigle su jednu milijardu КM spoljnotrgovinske razmjene u prošloj godini, a nadam se da bismo primjenom ovog ugovora u narednim godinama stigli i do dvije milijarde КM. BiH će, takođe, nastaviti da unapređuje i političke odnose sa Republikom Turskom, koja je važan partner i BiH i regionu – rekao je ministar Crnadak.

 

Ministar je pozdravio potpisivanje protokola o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd i pozvao preduzeća iz Turske da investiraju u BiH, posebno u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, energije, turizma i hrane.

 

Ceremoniji svečanog otvaranja Ambasade prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Sabri Demir, predsjednik parlamentarne grupe prijateljstva BiH i Turske Refik Ozen, u ime Vlade Republike Turske ministar omladine i sporta Mehmet Кasapoglu, gradonačelnik Ankare i brojni predstavnici diplomatskog kora u Ankari.

 

Zgradu Ambasade u Ankari BiH je dobila procesom sukcesije imovine bivše SFRJ, Rezolucijom Кomiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine iz 2006. godine. Renoviranje objekta finansirale su gradske vlasti u Ankari.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *