Trninić i hrvatski predstavnici razgovarali o spornom dijelu auto-puta

Politika

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić razgovarao je danas u svom kabinetu sa potpredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem i delegatom u Vijeću naroda Republike Srpske Davorom Čordašem o izradi Plana parcelacije za autoput od Vukosavlja, preko Brčkog do Bijeljine i granice sa Republikom Srbijom.

 

Povod za ovaj sastanak je protest građana tri mjesne zajednice u opštini Modriča koji su ukazali da će, ukoliko se ostane pri sadašnjem planu za trasu autoputa Vukosavlje-Bijeljina, morati srušiti stotinjak obnovljenih kuća hrvatskih povratnika.

 

Iz kabineta potpredsjednika Republike Srpske, nakon sastanka je saopšteno da je premijer Radovan Višković donio odluku kojom se projektantima daje dodatno vrijeme kako bi se na licu mjesta uvjerili u štetnost i nepravilnost predloženog rješenja.

 

– S obzirom da su vlasnici objekata na javnoj raspravi iskazali svoje nezadovoljstvo, a po zahtjevu potpredsjednika Jerkovića i delegata Čordaša dogovoreno je da projektanti usklade katastarske izvode sa stvarnim stanjem na terenu te da predlože drugo rješenje za trasu autoputa – stoji u saopštenju.

 

Dodaje se da postoji dobra volja ministra Trninića kao i ostalih nadležnih institucija za iznalaženje najboljeg rješenja.

 

U saopštenju iz Vlade Republike Srpske navedeno je da je ministar Trninić informisao Jerkovića i Čordaša da je nakon izrade Nacrta plana parcelacije isti stavljen na javni uvid u trajanju od 15 dana u sjedištima jedinica lokalne samouprave koje se nalaze u obuhvatu plana.

 

– U obuhvatu plana parcelacije nalazi se šest jedinica lokalne samouprave i to u opštinama Vukosavlje, Modriča, Šamac, Pelagićevo, Donji Žabar i Grad Bijeljina. Na javnom uvidu i održanim javnim izlaganjima prikupljene su primjedbe, prijedlozi i sugestije zainteresovanih lica u svim lokalnim zajednicama – ističe se u saopštenju.

 

Dodaje se da se dio primjedbi lokalnog stanovništva odnosio na položaj trase autoputa, odnosno da li i zašto trasa autoputa prolazi preko kuća u pojedinim selima (Garevac, Donji Kladari i Čardak).

 

– Obaveza nosioca izrade plana je da razmotri sve dostavljene primjedbe, prijedloge i sugestije, te da se, ukoliko postoje tehničke mogućnosti, izvrši korekcija trase na način da ista ne prolazi preko naseljenog područja kako bi se u što većoj mjeri izbjeglo rušenje stambenih objekata – navodi se u saopštenju iz Vlade Srpske.

 

Ističe se da je na sastanku dogovoreno da se projektantu ostavi dodatno vrijeme za ispitivanje trase, te razmotri mogućnost pomjeranja iste.

 

Prisutni su se usaglasili da nakon ispitivanja svih varijanti, bude održan sastanak na ovom nivou proširen sa predstavnicima lokalnih zajednica i mjesnih zajednica kroz koje trasa budućeg autoputa prolazi.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *