Šarović uputio Savjetu ministara inicijativu za prihvatanje “malog Šengena”

Politika

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović uputio je danas Savjetu ministara BiH inicijativu za prihvatanje tzv. malog Šengena, zajedničke deklaracije za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora, kojom se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u cijelom regionu.

 

Riječ je o deklaraciji koju su nedavno pokrenule tri zemlje (Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija), pozivajući i ostale zemlje regiona da im se pridruže, a čiji je cilj uklanjanje graničnih kontrola i drugih prepreka slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine – CEFTA za sve zemlje zapadnog Balkana, najdalje do 2021. godine.

 

Inicijativa, između ostalog, predviđa mogućnost prelaska granica s ličnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regiona.

 

Takođe, omogućiće se nesmetan protok roba, bez zadržavanja na granicama, što je posebno značajno ako se ima u vidu da, prema podacima Svjetske banke, kamioni na graničnim prelazima unutar zapadnog Balkana godišnje provode oko 26 miliona sati.

 

Stav ministra Šarovića je da Savjet ministara BiH treba da podrži ovu inicijativu u najkraćem mogućem roku, uz procjenu da će njeno stupanje na snagu snažno uticati na ekonomski rast svih zemalja regiona.

 

(Avaz)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *