Dodik: Ostaje stav RS o vojnoj neutralnosti

Politika

Neće se desiti da se bilo kakvim uslovljavanjem skrši stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, kategoričan je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

 

“Ne smijemo u moralnom smislu legalizovati NATO bombardovanje i bacanje osiromašenog uranijuma”, podsjeća Dodik.

 

Dodik je govorio za ATV uoči svoje današnje posjete Briselu, u kojoj će on i druga dva člana Predsjedništva BiH razgovarati sa sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, a kasnije će prisustvovati oproštajnoj večeri koju za lidere zapadnog Balkana priređuje visoki predstavnik za inostrane poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini.

 

“Sama činjenica da se radi o odlazećoj garnituri, koja neće participirati u budućoj vlasti na nivou Evrope, svakako govori najviše o tome. Ali iz neke kurtoazije naravno i poziv toga ranga se ne odbija, biće to prilika da vjerovatno popričamo i o tome kakve su perspektive iz njihovog ugla. Oni su pokušavali i bili korektni u pogledu otvaranja mogućnosti za kretanje BiH ka Evropskoj uniji”, rekao je Dodik.

 

Dodik podsjeća da su iz Brisela na početku godine tražili samo nekoliko stvari, između ostalog da se formira vlast kako bi komisija koja je sada na izlasku mandata mogla da predloži članicama status za BiH.

 

“Daleko smo od toga, to je stvar isključivo lokalnog nivoa. Ono oko čega još uvijek postoji konsenzus u BiH jeste taj put kao EU. Za NATO put nema konsenzusa ali za EU put ima, i Evropa to prepoznaje. Jasno su nam na početku rekli da njima nisu prioriteti NATO integracije, već isključivo evropske integracije. U Briselu ćemo pričati o tome, i vjerovatno ćemo ponoviti iste priče u BiH, svima znane i poznate, o tome ko je šta učinio”, ocijenio je Dodik.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *