Šarović: Moguće formiranje najgore izvršne vlasti u istoriji BiH

Politika

Кriza je u BiH manje više u kontinuitetu odomaćena riječ tako da ovo sadašnje stanje nije neko iznenađenje ili neočekivano stanje. Čak i ako uskoro ili neko dogledno vrijeme bude formirana izvršna vlast na nivou Savjeta ministara BiH ne očekujem završetak krize već stupanje na scenu moguće najgore izvršne vlasti Bosne i Hercegovine u njenoj istoriji, rekao je predsjednik SDS, Mirko Šarović.

 

Predsjednik SDS kaže da su sve opcije za formiranje vlasti na stolu uključujući i one da implementacija rezultata proteklih opštih izbora sačeka neke nove izbore.

 

– Mi još nismo dostigli “rekord” iz 2010. godine kada je Nikola Špirić ostao na čelu Savjeta ministara 16 mjeseci nakon što mu je istekao mandat Predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ipak apsolutni rekorder je Milorad Dodik koji je 1998. godine nakon opštih izbora i isteka mandata ostao cijeli naredni mandat na čelu Vlade RS u tehničkom mandatu – rekao je Šarović.

 

Govoreći o procesu formiranja vlasti na nivou BiH Šarović je rekao da su oba doma Parlamentarne skupštine BiH formalno konstituisana sa nezavršenim procesom formiranja parlamentarnih komisija i tijela.

 

-Razlog nerada je jednostavan – Parlament je taoc dvije stranke SNSD i HDZ koji od ovog zakonodavnog tijela uslovljavaju formiranjem Savjeta ministara BiH. Odblokiranje rada Parlamenta je upravo poziv onima koji u Domu naroda imaju više poslanika SNSD i HDZ. Na njima će biti najveća odgovornost kada na dnevni red Doma naroda dođu najvažnija pitanja za život građana – istakao je Šarović.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *