Incko u Savjetu bezbjednosti UN-a: Građani u BiH nezadovoljni radom pravosuđa

Politika

Dejtonski sporazum nije ispunio očekivanja građana u smislu donošenja građanima više vladavine prava, medijskih i drugih sloboda, prestanka govora o separatizmu i veličanja ratnih zločina, rekao je Valentin Incko, visoki predstavnik tokom obraćanja Savjetu bezbjednosti UN-a povodom šestomjesečnog izvještaja o stanju u BiH.

 

On je, ipak, naveo da dejtonska struktura treba biti sačuvana, te je pozvao međunarodnu zajednicu da obezbijedi alate kako bi se taj proces mogao sprovesti. Posebno je govorio o negiranju Srebrenice i drugih zločina, pozvao je parlament BiH da usvoji zakone o negiranju genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca, te je najavio da će se u tom smislu u narednom periodu više angažovati.

 

Rekao je da su građani nezadovoljni vladavinom prava i neefikasnim pravosuđem, podsjećajući da još nema napretka u rješavanju predmeta Dragičević. Naglasio je da je dvije trećine građana nezadovoljno, te da je to jedan od glavnih razloga što mnogo ljudi, posebno mladih, napušta zemlju.

 

Izrazio je razočarenje što idalje nije formirana vlast na nivou BiH, FBiH i nefuncionisanjem bh. parlamenta, naglašavajući da je Vlada RS i Narodna skupštnina formirana na vrijeme.

 

Osudio je govor separatizma za koji je rekao da dolazi iz RS, kao i deklaraciju SDA o uvođenju republike BiH ocjenivši ovaj potez kontraproduktivnim. Takođe je kritikovao namjeru HDZ BiH da Izborni zakon izmijeni na način da, kako je rekao, izazove još veću etničku segregaciju, umjesto da odluka Sejdić i Finci bude implementirana. Rekao je da je skandal što njegov prijatelj bivši ambasador Sven Alkalaj ne može da se kandiduje kao član Predsjedništva BiH jer pripada manjini, iako je državljanin BiH.

 

Nakon Incka dozvoljeno je obraćanje Selme Korjenić iz organizacije Trial koja se bavi posljedicama rata i nerješenim ratnim zločinima. Osudila je, kako je rekla, veličanje ratnih zločinaca, negiranje genocida i nacionalističke retorke koja sprečava pomirenje, te je pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne da se spriječe ovi trendovi.

 

Predstavnik Njemačke je rekao da je šokiran negiranjem genocida i zločina u BiH, te je od Incka zatražio da se angažuje da se to stanje popravi.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *