Kavalek: Ustav BiH jasno definiše prava Republike Srpske

Politika

Građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, očekuju od političkih predstavnika da rješavaju stvarna pitanja, a ne da kreiraju nova, rekla je šefica Misije OEBS u BiH, ambasadorka Ketlin Kavalek, pozivajući na poštivanje dejtonske strukture uređenja države.

 

Komentirajući 20 zaključaka koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na ovosedmičnoj posebnoj sjednici, Kavalek napominje da preliminarna analiza tih zaključaka dovodi do zabrinutosti u vezi s mnogim značajnim pravnim i političkim pitanjima.

 

– Misija OEBS u BiH poziva sve političke aktere u BiH da u potpunosti poštuju strukture uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, uključujući institucije i procedure predviđene Ustavom BiH, koje jasno definišu i prava predstavnika Republike Srpske, te reforme o kojima je postignut dogovor u Parlamentarnoj skupštini BiH, u potpunosti u skladu s ustavnim okvirom BiH – zaključila je.

 

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promoviše prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma.

 

Narodna skupština zadužila je i entitetsku vladu da analizira efekte, kako je rečeno, neustavnih prenosa nadležnosti s entiteta na nivo BiH, uključujući nadležnosti prenesene međuentitetskim sporazumima u oblasti odbrane i indirektnih poreza, s ciljem pokretanja razgovora o preispitivanju njihove efikasnosti.

 

U međuvremenu je reagovalo i Vijeće za provođenje mira (PIC), poručivši da vlasti Republike Srpske pogrešno tumače Dejtonski sporazum. Izdvojeno mišljenje imala je Rusija.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *