Čović i Izetbegović obećali rješenja do kraja iduće sedmice

Politika

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, kazao je nakon sastanka sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, da su krenuli da traže rješenja i vjeruje da će napraviti precizan plan kako bi ove dvije stranke ponudile neka rješenja kao jedan zajednički sadržatelj njihovog rada. On se nada da će do iduće sedmice ponuditi neka rješenja.

 

“Nakon toga bi uključil i sve druge koje treba uključiti kako bi Izborni zakon dobio osvoje promijene u Parlamentarnoj skupštini BiH. Čini mi se da je i dalja razina koju gradimo ka tom nekom povjerenju dosta dobra i mislim da ćemo nastaviti ka tome dalje. Danas imamo i sjednicu Kolegija Doma naroda, pa i zajedničkog kolegija pa ćemo vidjeti”, kazao je Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda BiH.

 

Izetbegović je danas kazao da CIK BiH nema integritet da raspiše lokane izbore u BiH, te da za to treba novi saziv CIK-a BiH.

 

“Treba postupiti po zakonu i procedurama koje su propisane i izabrati novi sastav CIK-a BiH”, rekao je Izetbegović.

 

Komentarišući današnji sastanak delegacija HDZ-a i SDA, Izetbegović je rekao da su sebi dali rok od 15 dana da pokušaju napraviti neki okvir za rješenje implementacije presuda dva suda, Suda iz Strazbura i Suda BiH.

 

“Cijenimo da ima šanse da se postigne dogovor. Dakle, kada napravimo jedan orijentacioni okvir, onda ćemo uključiti i koalicione partnere SBB i DF. Takao sam govorio s predsjednicima. Zatim ako uspijemo s njima postići dogovor, onda ima šanse, onda bi to sve išlo dalje kroz proceduru u Parlamentarnoj skupštioni BiH. Mi smo posebno zainteresirani za konačnu implementaciju presude po apelacijama Sejdić-Finci, Zornić-Pilav i za smanjenje mogućnosti blokada unutar Doma naroda u FBiH. Imali smo poseban sastanak s Novalićem i Milićevićem kada je u pitanju rad federalne vlade, formiranje novog saziva. Dogovorili smo se i da već iduće sedmice finaliziramo ono što se odnosi na ministarstva, na ukidanje nekih ministarstava i formiranje novih, na budžet FBiH, gdje vidimo da je neophodno staviti fokuse na pitanje nataliteta, povratka, kulture, zdravstva, nauke, pored onoga svega što smo imali do sada kao prioritet”, rekao je Izetbegović.

 

Kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou BiH, Izetbegović je rekao da će danas imati sjednice koelgija, pa će vidjeti s visokopozicioniranim političarima sa srpske strane.

 

“Lično cijenim da je krajnje vrijeme da se postigne dogovor, ali nema dogovora bez trećeg. Očekujem da nađemo neki kompromis da dalje ne tonemo u krizu”, kazao je Izetbegović.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *