Čović i Zvizdić ohrabreni dešavanjima u vezi s formiranjem Savjeta ministara

Politika

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda BiH, kazao je da je atmosfera bila više nego dobra na sjednici zajedničkog Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine.

 

Tvrdi da sve ide dobro ka formiranju Vijeća ministara i da je ohrabren onim što se danas dešavalo.

 

Čović je rekao da je ohrabren što su završene sve tačke dnevnog reda.

 

“Moj optimizam je u duhu razgovora koji vodimo sve vrijeme i da smo na tragu dogovora”, rekao je Čović.

 

“Sutra su razgovori između SNSD-a i HDZ-a i ako to bude završeno onako kako se nadam, uslijediće razgovori tri stranke”, dodao je Čović.

 

Na pitanje kako komentariše inicijativu SDS i PDP o formiranju parlamentarnih komisija i šta ovo znači za posebnu sjednicu, Čović je rekao da nema komentar i da su sve inicijative legitimne.

 

“Ako mi uradimo svoj posao, vjerujem da neće biti potrebe za takvim inicijativama”, kaže Čović.

 

Čović je još dodao da je i dopis Tužilaštva bio na dnevnom redu i da ćemo zaključak čitati iz saopštenja.

 

Denis Zvizdića, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, rekao je da svaki sastanak budi optimizam, a što se tiče inicijative za posebnu sjednicu, svaka inicijativa je dobra.

 

On je komentirao i inicijativu koju su najavili SDS i PDP o formiranju parlamentarnih komisija.

 

“Svaka inicijativa koja dovodi do deblokade Predstavničkog doma Parlamenta je dobrodošla, inicijativu SDS-a i PDP-a SDA će podržati kada prođe sve procedure” rekao je Zvizdić.

 

Dva objekata za smještaj migranata

 

Zvizdić je novinarima rekao da su obavljeni razgovori sa Vladom Federacije BiH za smještaj migranata, iako on smatra da se treba izvršiti potpuna ravnopravna teritorijalna raspodjela migranata na teritoriju čitave BiH.

 

“Dolazi zima i ta stvar nas prisiljava da prihvatimo nešto sa čim se ja osobno ne slažem. Razgovarali smo sa Vladom FBiH, dobili smo dva objekta, jedan na području Tuzlanskog kantona i jedan na području Kantona Sarajevo. Riječ je o kasarni u Blažuju i o jednoj kasarni na teritoriju Tuzlanskog kantona. Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od strane onih koji su nam dodijelili te kasarne. Čim uđemo u posjed, mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni da se u njima može boraviti u toku zimskog perioda”, rekao je Zvizdić.

 

On smatra da fokus i dalje mora ostati na istočnoj granici BIH, kako bi se kontrolirao ilegalni priliv migranata u našu zemlju.

 

“Mi ćemo ponovo poslati jedan integrirani dokument ka Predsjedništvu BiH i očekujemo da će on naići na podršku Predsjedništva BiH, što bi nam značajno pomoglo u potpunoj kontroli ilegalnih migracije”, rekao je Zvizdić.

 

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *