SNSD traži da se uključi u formiranje vlasti u HNK

Politika

Mostarski ogranak SNSD-a zatražio je da se u formiranje Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona- uključe i predstavnici te stranke, kao autentični predstavnici srpskog naroda, kako navode, s najviše osvojenih glasova u okviru zajedničke srpske liste na prošlim izborima.

 

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu je nakon višemjesečnog prekida međustranačkih pregovora o uspostavi vlasti, tek prije mjesec deblokiran rad Skupštine, a još nije bilo službenih pregovora o uspostavi izvršne vlasti.

 

Mada još uvijek nisu počeli službeni pregovori u HNK o uspostavi izvršne vlasti i raspodjeli resora, mostarski SNSD u budućoj vladi traži jedno ministarsko mjesto. Svoj zahtjev opravdavaju osvojenim glasovima na proteklim izborima unutar Srpske liste u HNK.

-SNSD je imao najveće rezultate na prošlim izborima u okviru srpske liste, tako da smatramo da taj predstavnik treba biti iz SNSD-a. Očekujmo da druge organizacije podrže naš stav – rekao je Radislav Tubić, član Gradskog odbora SNSD Mostar.

 

U HDZ-u BiH ne bježe od tog prijedloga. Kažu, i sami zagovaraju legitimno predstavljanje na svim razinama, a i zalažu se da HNK dobije višestranačku vladu.

 

-Uvijek je prijepor bio to jedno ministarstvo, međutim, možda je ovo i kompromisa da uisitnu to jedno ministravo pripadne stranci iz reda srpskog naroda – izjavio je Stjepan Bošković, predsjednik KO HDZ-a BiH.

 

U SDP-u kažu kako je SNSD nastupila na izborima u okviru srpske liste koja nije prošla izborni prag. U SDA pozivaju SNSD da se umjesto ministraskog mjesta bore za konsitutivnost Srba u HNK.

 

– Strašno je da su oni ti koji drže kantar i kažu, ko je autentični Srbin i ko su autentični predstavnici srpskog naroda – smatra Ismet Lulić, predsjednik KO SDP-a HNК.

 

Šerif Špago, predsjednik Glavnog odbora SDA, misli da SNSD mora sa svojim strateškim partnerom HDZ-om dogovoriti da se provede presuda Ustavnog suda o konstitutivnosti srpskog naroda u HNK, ravnopravnoj upotrebi jezika i pisama.

 

Ovaj problem je višegodišnje otvoreno političko pitanje između hrvatskih i bošnjačkih stranaka. Koordinacija Srba Mostara pozvala je sve stranke Srpske liste da podrže zahtjev SNSD-a za autentičnim predstavljanjem. Ko će od srpskih predstavnika sjesti u ministarsku fotelju i hoće li Skupština potvrditi Vladu s ministrom iz SNSD-a, o tome će se tek razgovarati.

 

bhrt.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *