Još 18 miliona evra za migrante

Politika

Delegacija Evropske unije zadovoljna je utroškom sredstava za migracije nadležnih BiH rečeno je na sastanku Delegacije sa predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona u Bihaću.

 

Iz Delegacije je nakon sastanka saopšteno da je do sada potrošeno 18 miliona, te da je ostalo još 18 miliona eura za dvije nove lokacije.

 

Zvaničnici EU, među kojima su i šef Odjeljenja pri Generalnoj direkciji za evropsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći Martin Tašner, razgovarali su sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i policijskim komesarom ovog kantona Mujom Koričićem.

 

Delegaciju EU predvode Mihela Matuela, šefica odjela za BiH u direktoratu EU za susjedstvo i pregovore o proširenju, te Alberta Kamarata, koordinatorka politike evropskih integracija za BiH, kao i šef odjela u Generalnoj direkciji za evropsku civilnu zaštitu, Martin Tašner.

 

Predstavnici EU odlučni su da urade nešto konkretno, kako bi se, prije zime, našlo kakvo takve rješenje za nekoliko hiljada migranata i izbjeglica u Bihaću, Velikoj Kladuši i okolnim mjestima.

 

U Bihaću svi sa neizvjesnošću isčekuju epilog ovih razgovora, jer je migrantska kriza u Unsko sanskom kantonu poprimila razmjere humanitarne katastrofe. Naročito je teško u neformalnom kampu Vučjak, gdje nekoliko stotina migranata boravi pod vedrim nebom, u blatu, bez dovoljno hrane i vode, bez struje, toaleta i bez dovoljno kreveta, odjeće i obuće. Prije dva dana jak vjetar je u ovom kampu nadomak Bihaća srušio većinu već odavno neuslovnih šatora.

 

“Ljekari bez granica”, kao i šef misije IOM u BiH Peter van der Overart, upozorili su ranije da će za nekoliko dana migranti u Vučjaku početi da umiru, zbog neljudskih uslova boravka.

 

Jasminka Ljubijankić, direktorica Doma zdravlja Bihać, juče je poručila da liječenje migranata na Vučjaku gubi smisao, jer su uslovi života toliko loši da im lijekovi ne mogu pomoći.

 

– Bojim se da ćemo u jednom momentu, ako se taj Vučjak i dalje bude održao, nailaziti na leševe u tom smještaju – kazala je Jasminka Ljubijankić za N1.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *