Vlada Kantona Sarajevo: Savjet ministara da preuzme odgovornost za migrante

Politika

U Sarajevu je održana hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj se raspravljalo o migrantskoj krizi.

 

Premijer Edin Forto rekao je da se migrantska kriza neće završiti brzo.

 

– Način na koji je do sada upravljano krizom je nezadovoljavajući. Čuli smo da se na području Kantona otvaraju novi kampovi. Mi smo vam tvrdili da se u Kantonu neće otvarati novi kampovi, osim ako nemaju značaj rješavanje krize na nivou BiH – rekao je Forto.

 

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija pročitao je zaključke koje su donijeli na hitnoj sjednici.

 

– Neki od njih jesu da nećemo prihvatiti pritisak na lokalne zajednice. U cilju humanog zbrinjavanja migranata, imajući u vidu sigurnost građana, od Savjet ministara tražimo da preuzmu odgovornost, značajno pojačanje istočne granice, da pitanje smještaja migranata riješe, a da kamp ima maksimalno 200 kreveta – rekao je Garibija.

 

Još jednom je pozvao Savjet ministara da prihvate zaključke Vlade KS i devet načelnika općina.

 

Ministar Admir Katica rekao je da su u posljednjem periodu imali mnogo intervencija.

 

– Imamo, donekle, iskontroliranu situaciju. Međutim, dolaskom novih migrnata, nećemo moći ponuditi sigurnost. Ako se budu migranti doveli u Sarajevo, mora da učestvuje cijela država – rekao je Katica.

 

Opština koja u posljednje vrijeme nosi najviši teret jeste Hadžići. Načelnik Hamdo Ejubović je rekao da su zaključci jedinstveni i doneseni na bazi iskustva, pa smatra obavezujućim Savjet ministara da shvate ozbiljno i po njima postupe.

 

– U protivnom, krizu neće niko kontrolirati i svi smo u nevolji. Trenutno u prihvatnom centru ima 750 migranata. Smještajni kapaciteti nisu dovoljni i treba napraviti više prihvatnih centara kapaciteta do 200 osoba. Ukoliko se sa 750 poveća na 1.500, onda će taj kraj opteretiti Kanton – rekao je Ejubović.

 

Avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *