Mektić demantovao Dodika: Nije tačno da je opozicija dobila “Program reformi”

Politika

– Programom reformi i aktivacijom MAP-a mi smo ušli u jednosmjernu ulicu ili jednosmjerni tunel prema NATO-u, iz kojeg se niko nije vratio nazad. Nema te države koja je ušla u MAPa a da se vratila nazad. Pa ne trebamo više biti u zabludi, obmanjivati naše građane. Ne trebamo više, na kraju krajeva, obmanjivati ni Srbiju – kazao je Mektić, dodajući da je ovo udarac Srbiji.

 

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić (SDS) demantovao je člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji je juče rekao da je opozicija u RS dobila na uvid Program reformi BiH.

 

– Opozicija – SDS i PDP – nije dobila nikakav dokument, a posebno onaj koji se zove Program reformi BiH na putu ka NATO integracijama – rekao je danas Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci, prenose Vijesti.ba.

 

Na kraju krajeva, kako je naveo, i Dodik, ali i ostali članovi Predsjedeništva BiH rekli su da će se taj dokument u javnosti pojaviti tek nakon izbora novog VSavjeta ministara BiH.

 

Tvrdnje Dodika da je Program reformi BiH dostavio opoziciji u Republici Srpskoj, Mektić je okarakterisao “čistom notornom i ko zna koji put izrečenom gluposti Milorada Dodika”.

 

– U svemu ovome što je učinio, što je čvrsto trasirao put BiH u NATO, on više luta, tumara, izgubio se i ne zna kako da prevaziđe tu situaciju, s obzirom da je prije izvjesnog vremena govorio da se to ne može i neće dogoditi, a prije svega što je položaj BiH, kada je u pitanju odnos prema NATO-u, vezao za Srbiju – rekao je Mektić.

 

Na taj se način Dodik, smatra ministar sigurnosti BiH, pokušava opravdati, ponovo izmanipulisati, zbuniti i izluditi narod u RS “svakodnevnim fabrikovanjem raznoraznih gluposti njegovog putujućeg cirkusa”.

 

– Danas sam pročitao na Twitteru, Facebooku ili ne znam gdje, da kad god Dodik nešto izjavi, jedna porodica ode iz RS. A kad izjavi ovakav skup gluposti, ne znam ni ja koliko će da ode – napominje Mektić.

 

Naglašava da je Program reformi BiH klasični Godišnji nacionalni plan (ANP).

 

– Taj program reformi je aktivirao MAP. Pa na kraju krajeva, nije samo istina ono što Milorad Dodik kaže. Je li nije istina što kažu i drugi članovi Predsjedništva? Je li nije istina što mu je Pompeo čestitao? Je li nije istina što mu je stigla čestitka iz Brisela i NATO-a? Je li nije istina što je Erdogan iz Turske čestitao? Je li nije istina što je Orban iz Mađarske čestitao? Ispalo je da je samo istina ono što Dodik govori – ističe Mektić.

 

Da je poslat i čist list bijelog papira, koji je potpisan, takva je situacija i stvoren ambijent da bi se aktivirao MAP.

 

– A ne godišnji izvještaj u kojem je Dodik pristao da se ni u jednom dijelu ne spomene vojna neutralnost RS, da ne kažem BiH, gdje je Dodik pristao da o daljnjoj sudbini NATO puta i konačnom članstvu BiH u NATO-u odlučuju isključivo državni organi, a ne niži nivoi vlasti. Dakle, on je isključio entitete iz tog procesa – kazao je Mektić.

 

Ne spominje se više nikakav referendum o NATO-u, navodi Mektić, u svojoj ga priči ne spominje ni Dodik, već će o tome isključivo odlučivati Predsjedništvo BiH i Parlament BiH.

 

– Programom reformi i aktivacijom MAP-a mi smo ušli u jednosmjernu ulicu ili jednosmjerni tunel prema NATO-u, iz kojeg se niko nije vratio nazad. Nema te države koja je ušla u MAPa a da se vratila nazad. Pa ne trebamo više biti u zabludi, obmanjivati naše građane. Ne trebamo više, na kraju krajeva, obmanjivati ni Srbiju – kazao je Mektić.

 

Ocjenjuje da je ovo “nož u leđa Srbiji”.

 

Mislim da je zaista tako, jer je čitavo vrijeme bila priča da je postignut potpuni, možda neformalni, politički konsenzus, da ćemo pratiti Srbiju. Ovo je mimo Srbije. Ovim zaokruživanjem NATO puta BiH, Srbija više nema ni dužnog metra da kad iskorači iz svoje granice nije u NATO-u. Potpuno je opkoljena NATO-om – poručio je Mektić, prenose Vijesti.ba.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *