Novi zakon predviđa kazne do 30.000 KM za neprijavljivanje radnika

Politika

Vlada Republike Srpske priprema zakone koji će pomoći u suzbijanju sive ekonomije. Minisatrstvo finansija RS završilo je radnu verziju jednog takvog zakona, koji predviđa nikad veće novčane kazne za poslodavce. Međutim, pitanje je da li se zakoni selektivno primjenjuju?

 

Zakon o poreskom postupku Republike Srpske je novi zakon koji je pripremilo Ministarstvo finansija, a koji predviđa velike novčane kazne za poslodavce koji ne budu prijavljivali radnike. Za poslodvace koji budu imali jednog ili više ranika na crno biće ista kazna.

 

“Prekršaj zbog nepodnošenja prijave u Jedinstveni sistem Član 119. (1) Novčanom kaznom od 10.000 KM do 30.000 KM kazniće se uplatilac doprinosa – pravno lice ako ne podnese prijavu za registraciju obveznika doprinosa u Jedinstvenom sistemu na način i u roku propisanom u članu 38. st. 2. i 4. ovog zakona”, navodi se u Zakonu o poreskom postupku.

 

Nove mjere kažnjavanja ,ukoliko se slovo Zakona bude jednako primjenjivalo prema svima, posebno će da zabrinu poslodavce u oblastima ugostiteljstva, trgovine, i građevinarstva. To su oblasti u kojima ima najviše radnika zaposlenih na crno. U poslovnoj zajednici smatraju da treba uvesti kaznu za svakog neprijavljenog radnika, a ne za sve njih zbirno.

 

“Mi smo rekli da bi trebalo napraviti razliku da ne bude ista kazna za jednog ili deset radnika. Tako da ne znam koja je zadnja verzija, ali ne može biti ista kazna za jednog ili deset radnika”, kaže predsjednik Unije udruženja poslodavac Saša Trivić.

 

Zakon o poreskom postupku predviđa novčane kazne. Zakon o upravnoj inspekciji predviđa krivične prijave pa i zatvor. Zakoni koji se odnose na suzbijanje sive ekonomije su dobri, ali nesprovođenih istih je loše, kažu u Sindikatu.

 

“Poštravanjem kazni možete naše poslodavce uozbiljiti. Da to ne bude selektivna primjena Zakona. Da se na nekog odnosi na nekoga ne, nego da se čisto ide u proceduru, ako neko nije prijavljen da tog poslodavca sankcionišemo”, kaže generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

 

Dosadašnja prkasa i godinama ista priča o borbi protiv sive ekonomije pokazala je najviše da problem nije u Zakonima, nego u primjeni. Zbog toga se rad na crno nije značajno smanjio. Vlast, čini se, nema rješenje, ali ima ustaljenu priču.

 

“Zakon se primjenjuje za sve na isti način. Moja želja je da svi Zakoni budu primjenjivi i transparentno i jednako za sve”, kaže predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

 

Bez obzira na želje premijera, javna je tajna da Zakoni nisu jednaki za sve. Javna je tajna i da ima povlašćenih poslodavaca kod kojih ne dolaze inspekcije. Izmjenama Krivičnog zakona od prije šest godina bilo je predviđeno da poslodavac koji radniku ne isplati pet ili više plata ide u zatvor.

 

Međutim, stotine krivičnih prijava koje su radnici širom Republike Srpske podnosili protiv nesavjesnih poslodavaca uglavnom su završile negdje u ladicama.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *