Rukovodstvo SDA odlučuje o dogovoru iz Predsjedništva BiH

Politika

Najuže rukovodstvo SDA, na čelu sa liderom stranke Bakirom Izetbegovićem, održaće danas popodne sastanak iza zatvorenih vrata u Sarajevu na kome će odlučiti da li će ići do kraja s formiranjem Savjeta ministara BiH, kako je dogovoreno u Predsjedništvu BiH, ili će sve da bude odgođeno, saznaje Srpskainfo iz odlično obaviještenih izvora.

 

Baš kada se činilo da će, nakon imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, taj posao biti završen, pojavile su se spekulacije o novom zastoju i to u režiji SDA. U prilog tome ide i podatak da još nije zakazana sjednica Kolegijuma Predstavničkog doma BiH na kojoj bi se odlučilo kada će biti održana sjednica tog doma i potvrđen Tegeltija.

 

-U najboljem slučaju, sjednica Predstavničkog doma BiH može da bude održana u četvrtak. To će da bude poznato nakon sastanka u SDA. Druga opcija je naredna sedmica. U tom slučaju, ne treba očekivati izbor Savjeta ministara BiH prije 15. ili 20. januara ili kasnije – tvrdi odlično obaviješten izvor Srpskainfo.

 

Kako saznaje Srpskainfo, problemi u SDA nastali su po nekoliko osnova. Nisu uspjeli da formiraju Vladu FBiH, koja je za nih važnija od Savjeta ministara, jer sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem još nije postignut dogobor o Izbornom zakonu BiH. Osim toga, ne sviđa im se kako Milorad Dodik u javnosti tumači dokument Program reformi BiH tvrdeći da on nije isto što i ANP koji znači nastavak NATO puta BiH.

 

-Ne treba zanemariti ni ulogu stranaca. U januaru se očekuje neka vrsta nove strategije SAD prema Zapadnom Balkanu. Postavlja se pitanje da li sve to ima veze sa novim zatezanjima oko izbora Savjeta ministara BiH – tvrdi naš sagovornik.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *