Palmer i diplomate razgovarali sa Čovićem i Izetbegovićem

Politika

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Metju Palmer, američki ambasador Erik Nelson, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johan Satler, visoki predstavnik Valentin Incko, šefica Misije OSCE u BiH, ambasador Katlin Kavalec i otpravnica poslova Ambasade Velike Britanije Rut Vajsman sastali su se danas sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, i Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, i razgovarali o hitnoj potrebi održavanja izbora u Mostaru.

 

Svi prisutni složili su se da se građanima Mostara predugo uskraćuje pravo glasa i da je potrebno poduzeti hitne korake kako bi građani ovog grada mogli glasati na Opštinskim izborima 2020. godine, saopšteno je iz Američke ambasade.

 

Evropski sud za ljudska prava (ECtHR), u svojoj presudi o izborima u Mostaru, jasno je stavio do znanja da je Parlament odgovoran za rješavanje ovog zastoja. Kao dvije stranke koje su značajno zastupljene u Parlamentu i koje imaju snažnu bazu u Mostaru, SDA i HDZ BiH imaju posebno važnu ulogu u pronalaženju politički prihvatljivog rješenja koje se može pretvoriti u zakon prije raspisivanja izbora u maju 2020. godine.

 

Na ovom sastanku, predstavnici međunarodne zajednice izrazili su spremnost da podrže inicijative, vođene na lokalnom nivou, kojima se nastoji doći do kompromisnog rješenja kojim bi se građanima Mostara ponovo osiguralo pravo da glasaju, kojim bi se odgovorilo na kršenja utvrđena presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i kojim bi se Mostar održao kao jedinstveni, multietnički grad, saopšteno je iz ambasade.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *