Tadić: SDS treba da izađe iz Izetbegovićevog, Čovićevog i Dodikovog voza!

Politika

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Ognjen Tadić smatra da Izetbegović, Čović i Dodik uništavaju svaku moguću alternativu postojećim političkim odnosima u BiH, da “mrcvare narod” i da SDS “treba da izađe iz tog voza”.

Tadić ističe da je Srpska demokratska stranka otvorena za sve opcije, da želi biti stranka političkih promjena i da se zalaže da se ukloni jezik mržnje i prekine s praksom konflikata.

-Ja sad imam osjećaj da smo de fakto, kao politički faktor, mi višak, i da se višak odnosi na to da se traži promjena diskursa politike u kojoj bi se priča vratila na plemenske odnose do kraja, koji u prvi plan stavljaju interese političkih vođa tih naših plemena. Sama Srpska demokratska stranka treba na vrijeme da shvati i da izađe iz tog voza. Takođe, Izetbegović, Čović i Dodik uništavaju svaku moguću alternativu, rekao je Tadić gostujući u “Novom danu” TV N1.

Na pitanje šta nedolazak na sjednicu znači i koliko bi bojkot mogao trajati, Tadić je rekao da nema ograničenja, niti načina da se destimuliše onaj ko bojkotuje sjednicu.

-Ja nisam osoba koja će pozvati međunarodnu zajednicu da interveniše jer bi to bilo još gore. Mislim da bi najčistije bilo da Dodik, Izetbegović i Čović kažu da li imaju novu većinu za novi Savjet ministara, onda je red da kažu da je propao njihov projekat i da prihvate odgovornost, a ako imaju, niko im neće smetati. Imamo problem, a to je da neko mrcvari ovaj narod i da neko ruši dostojanstvo Srpske demokratske stranke, kazao je Tadić.

Tadić podsjeća da se Nović, Radmanović i Rodić nisu konkretno izjasnili koji je razlog za nedolazak na sjednicu Predstavničkog doma.

-Simptomatično je da vodeći mediji u RS koji se nalaze na strani vladajuće koalicije nisu situaciju iskoristili da prave konstrukciju o izdajnicima. To me dovodi do potrebe da pokušam iznijeti stvarne razloge i da ih ne vežem za zaključke NSRS, već za najavu novih političkih okolnosti u kojima se želi naglasiti da nema uslova za održavanje sjednice ukoliko njenom radom nisu prisutna dva delegata iz SNSD-a i jedan DNS-a, kaže zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Smatra da je SNSD, bojkotujući jučerašnju sjednicu, želio da demonstrira da se bez njih ne može održati sjednica.

-Izjava Čovića u kojoj kaže da nešto ne funkcioniše je ustvari ono što smo naučili od Čovića – da izjavljuje ono što misli Dodik i obratno. Srpska demokratska stranka bi zaštitila ono najvrednije u njoj a to je njeno ime. Naša dobra stvar je da želimo da mijenjamo stvari nabolje u RS i BiH i to je zahtjev građana koji su glasali za nas, dodao je Tadić. 

Tadić smatra da, ukoliko javnost ne bude pozitivno reagovala na mogućnost da se uspostavi nova većina, onda je plan da se iscrpljuje javnost.

-Vjerovatno je da su se ta trojica ljudi našli da se spase pred izbore. Dodik ima motive za ekonomsko i socijalno stanje u RS i njegov način je da uništi konkurenciju. Motiv koji je za Izetbegovića je očito da se mora izvući iz situacije koja je vezana za reviziju koja je bila neprimjerena svemu onome što je dogovarano 2014. i 2015. kada je Savjet ministara uspostavljen, zaključio je Tadić.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH juče nije održana jer su predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD), njegov zamjenik Dragutin Rodić (DNS) i delegat Nebojša Radmanović (SNSD) obavijestili Kolegijum da se neće pojaviti na zasjedanju.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *