Hofman podnio krivičnu prijavu protiv Mektića

Politika

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman podnio je krivičnu prijavu protiv Dragan Mektića, sada već bivšeg ministra bezbjednosti BiH, za krivično djelo povreda ravnopravnosti čovjeka i građana, a u vezi sa zloupotrebom položaja.

 

Mektić je prijavljen, kako stoji u krivičnoj prijavi koja je predata Tužilaštvu BiH, za period u decembru 2019. dok je još obavljao dužnost ministra bezbjednosti, prenosi Klix.

 

Naime, 4. decembra Granična policija BiH dostavila je prijedlog kandidata za člana Odbora za žalbe policijskih službenika, jer je 22. novembru dotadašnjem članu Semiru Pašanbegoviću prestao radni odnos u GPBiH. Za novog člana je upravo predložen Hofman.

 

Mektić je ispred Ministarstva bezbjednosti, praktično u posljednjim danima mandata, odgovorio da bi imenovanjem Hofmana bila narušena nacionalna struktura Odbora, te je od GPBiH tražio drugog kandidata.

 

Hofman u prijavi citira clan 10. Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijskih struktura BiH, te tvrdi da iz njih proizilazi da njegovim imenovanjem ne bi bila narušena nacionalna struktura.

 

Aktuelni članovi Odbora za žalbe policijskih službenika dolaze iz sva tri naroda. Tako su iz reda Bošnjaka Samir Rizvo i Merima Šenderović, iz reda Hrvatra Željko Bogut i Ljuban Glavočanin, iz reda Srba Ljubiša Pandurević i Slobodan Krstić.

 

Hofman ističe da člankom 10., tačnije stavom 2. nije propisana srazmjera zastupljenosti konstitutivnih naroda.

 

Ranije je, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je 30. decembra optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja.

 

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, a dokumentovana su različita vršenja zloupotrebe položaja najviših bh. službenika u Ministarstvu bezbjednosti BiH prilikom realizovanja međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansirala delegacija Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454 evra.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *