Komisija za referendum najavila apelaciju Sudu BiH

Politika

Komisija za provođenje referenduma u RS uputiće apelaciju Sudu BiH zbog odluke Centralne izborne komisija Bosne i Hercegovine da odbije njihov zahtjev za dostavljanje izvoda iz centralnog biračkog spiska.

Tvrde da je time CIK grubo prekršio zakon. Najavljuju i da će nastaviti da koriste sva dozvoljena pravna sredstva, nakon ove odluke CIK-a.

I dalje smatraju „da nije postojao zakonski osnov da se ne udovolji njihovom zahtjevu jer Izborni zakon BiH jasno precizira obavezu dostavljanja izvoda iz centralnog biračkog spiska“.

“Možemo konstatovati da se CIK od jednog profesionalnog i stručnog tijela pretvorio u politički organ koji, nažalost, ključne odluke kao i ovu donosi preglasavanjem” tvrdi se u saopštenju komisije.

Komisija je danas održala hitnu, kako je saopšteno, korespodentnu, telefonsku, sjednicu na kojoj je raspravljala o novonastaloj siutuaciji u vezi s još nepravosnažnom odlukom CIK-a BiH o njihovom zahtjevu za dostavljanje izvoda iz centralnog biračkog spiska.

U saopštenju navode da nisu zvanično obaviješteni o stavu CIK-a o ovom pitanju, te očekuju da se detaljnije upoznaju o razlozima odbijanja.
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odbacila je zahtjev referendumske komisije iz Republike Srpske za dostavu izvoda iz centralnog biračkog spiska, koji je zatražen za potrebe referenduma o Danu RS, najavljenog za 25. septembar.

Centralna izborna komisija zahtjev za dostavljanje spiskova je ocijenila “neosnovanim i nedopuštenim”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *