SDS i PDP protiv raspakivanja Dejtonskog sporazuma

Politika

Poslanici SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Mirko Šarović i Branislav Borenović apsolutno se protive bilo kakvoj priči o raspakivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma izvan BiH.

 

Šarović smatra da neki od garanata Dejtona treba da garantuju mirovni sporazum, a ne da otvaraju pitanje njegovog raspakivanja.

 

On je naglasio da bilo kakvo eventualno raspakivanje Dejtona nije u interesu Republike Srpske, dodajući da je to teren u koji ne treba ulaziti.

 

“O izmjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma mogu razgovarati samo strane unutar BiH, političke opcije koje ovđe djeluju. O izmjeni Dejtona ne može da se odlučuje ni u Zagrebu, ni u Ankari, niti na bilo kojem drugom mjestu”, rekao je Šarović novinarima.

 

Borenović naglašava da je Dejton dovoljno širok okvir da se može raditi.

 

“To je dokument koji štiti i čuva BiH i Republiku Srpsku, sva tri konstitutivna naroda i sam pokušaj promjene Dejtonskog sporazuma je toliko štetan da ga treba u startu zaustaviti i prekinuti”, rekao je Borenović novinarima.

 

Borenović je dodao da, što se njega tiče, bilo kakvo raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma ne dolazi u ozbir.

 

Kada je riječ o skidanju sa dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma tačke o imenovanju Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Šarović smatra da je to pokazatelj da već mjesec dana u vladajućoj većini “šumi i iskri”, a Borenović je rekao da je to za njega očekivano.

 

“Vladajuća koalicija ima sve poluge vlasti i nema izgovora da konačno počnu raditi svoj posao. Kontrolišu sve institucije i budžte i neka počnu konačno raditi svoj posao”, rekao je Borenović.

 

On je dodao da će PDP podržati inicijativu poslanika SDP-a Saše Magazinovića da se obilježe službena vozila kako bi se spriječila zloupotreba, napominjući da bi je trebalo primijeniti i na drugim nivoima vlasti.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *