CIK: Utvrditi činjenice koje bi mogle da poboljšaju izbore

Politika

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odlučila je da prije uništavanja izbornog materijala utvrdi strukturu nevažećih glasačkih listića po grupama – neispunjeni-prazni, precrtani, dopisivani, potpisani ili namjerno prepravljani, a biće utvrđene i duge činjenice koje bi mogle da budu osnova za poboljšanje izbornog procesa.

 

– Ova aktivnost je formalno odobrena i odvija se u okviru prethodno utvrđene metodologije koju su pripremili stručnjaci iz Odsjeka za izbore, na reprezentativnom uzorku od pet odsto biračkih mjesta iz oba entiteta i Brčko distrikta za sva četiri nivoa vlasti za koje su izbori održani 2018. Godine – saopšteno je iz CIK.

 

Iz CIK su, povodom dezinformacija koje se u pojedinim medijima posljednjih dana plasiraju o aktivnostima Komisije, kao navodno ponovno brojanje glasačkih listića, istakli da je svaka druga interpretacija ove aktivnosti proizvoljna i može se smatrati nedobronamjernom.

 

Prema pisanju “Dnevnog avaza”, nekoliko desetina vreća sa nevažećim glasačkim listićima doneseno je iz magacina u Centar za edukaciju. Isti izvor navodi da je CIK krajem prošle godine dao saglasnost na analizu nevažećih glasačkih listića, ali da u zapisniku nema obrazloženja ovakve odluke.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *