Satler: EU će pažljivije pratiti pravosudne predmete u BiH

Politika

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da će međunarodna zajednica pažljivije pratiti pravosudne predmete u BiH jer je to bila jedna od primjedbi građana i naglasio da je važan element reforma Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS).

 

– Moj odgovor je da smo ih čuli i da smo te teme stavili na agendu. Predviđamo niz sastanaka i pokretanje platforme već narednog mjeseca kojom će upravljati nevladine organizacije. To bi bio prostor za razmjenu mišljenja o onome što građani žele, a to je da niko nije iznad zakona, da nema korupcije u pravosudnom sistemu i da se predmeti rješavaju u razumnom roku – kaže Satler.

 

On je naveo da je jedna od zamisli cijepanje VSTS na tužilački i sudski dio, kao i eventualno parlamentarni nadzor u okviru nekih parlamentarnih tijela.
Prema njegovim riječima, još jedan element je prijava imovinskih kartona, ne samo radi prijave, nego da oni budu praćeni i kontrolisani, a predviđa se i jedna jedinica u VSTS uz međunarodni nadzor evropskih sudija i tužilaca.

 

– Pratite hoće li biti usvojen novi zakon o VSTS u ovoj godini. Jeste zahtjevno, ali nije nemoguće – rekao je Satler za Nezavisne novine.

 

Satler je rekao i da EU u BiH može uraditi i sve i ništa, te naglašava da se njegova ovlaštenja zasnivaju na iskazanoj želji ove zemlje da bude članica.

 

– Na vašim je liderima koliko ćete brzo napredovati. Mi nismo kolonijalna sila, nismo OHR i nemamo bonska ovlaštenja, niti su nam potrebna. Proces počinje tako što jedna zemlja iskaže želju da postane članica. A, ako želi biti dio ovog kluba, onda mora prihvatiti pravila, odnosno pravno nasljeđe EU koje čini desetine hiljada propisa – navodi Satler.

 

On je izrazio nadu da se okolnosti u BiH polako mijenjaju.

 

– Imamo novi sastav Savjeta ministara i sličnu strukturu stranaka na svim nivoima, što je dobra polazna osnova, tako da sam optimista da ćemo ostvariti više nego prošlih godina, definitivno više u odnosu na prošlu – naglasio je Satler.

 

Govoreći o Izbornom zakonu BiH, Satler je istakao da nije kasno da bude izmijenjen do lokalnih izbora koji bi trebalo da budu održani u oktobru.

 

– EU ima nekoliko projekata. Jedan je i pilot-projekat kojim se testira elektronsko glasanje. Tu imamo i pitanja registracije glasača, brojanja glasova i druga. Sljedećeg mjeseca ćemo imati sastanak sa svim političkim partijama da bismo razgovarali kako brzo unaprijediti određene stvari. To su kratkoročna rješenja, a generalna ideja je da sa sveobuhvatnijom reformom idemo do izbora 2022. Godine – kaže Satler.

 

On je ocijenio da bi bilo korisno i zdravo da opšti i lokalni izbori budu objedinjeni u isti ciklus.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *