Izglasano nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo

Politika

Osamnaest poslanika Skupštine Kantona Sarajevo danas je izglasalo nepovjerenje Vladi koju je predvodio premijer Edin Forto (Naša stranka).

 

Za smjenu je glasalo 18 poslanika nove skupštinske većine koju predvodi SDA, uz SBB, DF i BOSS. Protiv je glasalo 15 poslanika (dva poslanika bila odsutna). Nova vlast će imati tijesnu većinu od 18 ruku, dok opozicija (Naša stranka, Narod i pravda, SDP, NBL i tri samostalna poslanika) imaju 17 ruku.

 

Aktuelni premijer i ministri imaju sada rok od sedam dana da podnesu ostavke.

 

Novi premijer Kantona Sarajevo trebalo bi da bude Mario Nenadić, bivši ministar pravde u Kantonu Sarajevo, kao zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a. Nova većina je obećala ubrzo saopštiti imena budućih ministara, a očekuje se da će tokom februara biti imenovana nova Vlada KS, piše portal “Klix.ba”.

 

Mirza Čelik (SDA), koji je na jednoj od sjednica koju je održala nova većina predvođena SDA izabran u rukovodstvo Skupštine KS, trebao bi u narednom periodu biti izabran za predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela.

 

Čelik je poručio da će novi sastav Vlade Kantona Sarajevo nastaviti realizaciju projekata za koje smatraju da su dobri, a koji su ranije započeti.

 

Smjena je uslijedila nakon što je ovih 18 poslanika podnijelo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kantona Sarajevo nakon čega je uslijedila kriza u Kantonu Sarajevo, jer sjednica nije zakazana u terminu kada su htjeli pa zbog toga nije usvojen ni budžet za 2020. godinu, već je nakon peripetija donesena odluka o privremenom finansiranju.

 

Očekuje se da nova većina u Skupštini na prvoj redovnoj sjednici nakon imenovanja ministara na dnevni red stavi izglasavanje budžeta za 2020. godinu.

 

nezav

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *