Imenovanje Božovića još uvijek na čekanju

Politika

Iako je bilo najavljeno da bi Mlađan Božović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, trebalo da bude imenovan na narednoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, veliko je pitanje da li će se to desiti s obzirom na to da se na sjednici najavljenoj za utorak njegovo imenovanje ne nalazi na dnevnom redu.

 

“Ne znam ništa i ne želim da prejudiciram. U ponedjeljak bi trebalo da imam više informacija”, rekao je u petak za “Nezavisne” Nenad Nešić, poslanik DNS-a u Predstavničkom domu BiH, koji je Božovića predložio za ministra.

 

Prema nezvaničnim informacijama, u ovom trenutku teško je očekivati da imenovanje Božovića bude stavljeno na dnevni red sjednice s obzirom na to da SDA još kalkuliše i preko Božovića navodno pokušava da riješi neka druga kadrovska pitanja.

 

Iz nekoliko nezvaničnih razgovora može se zaključiti da se u ovom trenutku ne zna hoće li se Božovićevo imenovanje naći na sjednici i da će se razgovori o tome voditi do pred sam njen početak. U suštini, u ovom trenutku isključivo od SDA zavisi hoće li ili neće pristati da Božović bude imenovan za ministra ili će i u narednom periodu zatezati s tim.

 

“Svašta se priča pa i to da će Božović biti imenovan tek nakon što Osman Mehmedagić od Savjeta ministara BiH dobije novi mandat za direktora OBA”, ispričao je jedan od poslanika u Predstavničkom domu BiH.

 

U SDA u petak nismo uspjeli saznati kolike su šanse da se imenovanje Božovića nađe na dnevnom redu parlamenta BiH.

 

S druge strane Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, rekao je da ima dovoljno vremena da bude postignuta saglasnost o izboru Božovića do utorka, za kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma BiH.

 

“Ono što je bilo do Savjeta ministara i Božovića je završeno. Prošao je potrebne procedure i provjere koje su predviđene zakonom i njegov izbor za ministra nije ničim limitiran”, rekao je Tegeltija. Izrazio je nadu da će biti postignut kompromis i da će Mlađan Božović biti imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

 

Podsjećanja radi, imenovanje Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice već je jednom bilo predloženo za dnevni red sjednice Predstavničkog doma, međutim ta tačka je povučena, a tada je Tegeltija rekao da je to urađeno jer su “zatražene dodatne konsultacije” te zbog toga što trenutno nema dovoljan broj glasova da bude izglasan na mjesto ministra. Imenovanje Božovića kojeg je za ministra predložio DNS, tačnije Nešić, bilo je sporno i Komisiji za pripremu izbora Savjeta ministara BiH, koja početkom januara nije podržala njegovo imenovanje, ali ta odluka nije bila obavezujuća za Predstavnički dom.

 

I sam predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić početkom januara je rekao da je imenovanje Božovića dosta složeno, te da su neophodne dodatne konsultacije, ali da očekuje da se ta tačka dnevnog reda vrati na sjednicu početkom februara, što se, ipak, kako stvari sada stoje, nije desilo.

 

(Nezavisne)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *