Tegeltija odlučuje o imenovanju supruge u UO Agencije za bezbjednost hrane

Politika

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija uskoro bi na dnevni red Savjeta ministara BiH trebao staviti prijedlog odluke kojom se njegova supruga Dušanka Tegeltija imenuje u Upravni odbor Agencije za bezbjednost hrane BiH.

 

Trenutno se na konsultacijama nalazi Odluka o imenovanju članova Upravnog odbora Agencije za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine, a koju bi uskoro trebao usvojiti Savjet ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH.

 

Odluku će na dnevni red staviti predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD) s obzirom na to da Savjet ministara BiH imenuje Upravni odbor Agencije za sigurnost hrane BiH na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH.

 

U postupku ništa nije sporno osim tačke 1, tačnije stavke “k)” kojom se za člana Upravnog odbora Agencije za bezbjednost hrane BiH predlaže Dušanka Tegeltija, supruga predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

 

Nakon što Tegeltija stavi na dnevni red imenovanje supruge, imaće priliku i da se izjasni o njenom imenovanju zajedno s koalicionim partnerima iz SDA, HDZ-a BiH, DF-a i SBB-a, ali i matičnog SNSD-a. U konačnici, ukoliko Dušanka Tegeltija dobije podršku državnih ministara, njeno imenovanje potpisaće njen suprug Zoran Tegeltija.

 

Bosna i Hercegovina još uvijek nema formiranu Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa. Iduće sedmice biće održana sjednica Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a na kojoj će biti razmatran Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

 

To znači da još izvjesno vrijeme neće postojati organ koji će moći utvrditi, ukoliko Savjet ministara BiH imenuje Dušanku Tegeltiju u Upravni odbor Agencije za bezbjednost hrane BiH, da li je Zoran Tegeltija u sukobu interesa.

 

Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti u BiH jasno navodi da angažman bliskih srodnika izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije i savjetnika dovodi do sukoba interesa i to ukoliko se, između ostalog, bliski srodnici imenuju u upravne odbore.

 

Klix

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *