Krsmanović: Ivanić idealan kandidat za predsjednika RS

Politika

Nemamo pravo da više eksperimentišemo s pozicijama. Zato je naš idealan kandidat za predsednika RS Mladen Ivanić, kaže za „EuroBlic“ potpredsednik NDP Zdravko Krsmanović.

Kažete da će Ivanić biti kandidat PDP-NDP za predsednika RS. Da li to znači da Savez za promene (SzP) neće imati zajedničkog kandidata?

Suština priče je da SzP sada funkcioniše na nivou BiH. Što se tiče dalje budućnosti SzP, ona će se sigurno prekomponovati 2018.

U kom smislu?

Sigurno je da odnos snaga PDP i NDP, kada se ujedinimo, neće biti isti. Minimalno očekujemo ujedinjenje, a možda je preciznije – novi politički subjekt slično kao Demokratski front u Crnoj Gori. To znači da političke partije zadržavaju svoj subjektivitet, ali nastupaju s jedinstvenom političkom platformom, a posle izbora će verovatno doći do ujedinjenja, ako se uđe u vlast. Sva priča podrazumeva da mi, okupljeni oko još političkih partija koje žele da uđu u tu grupaciju, a tu je najbliži Adam Šukalo, da onda odnos snaga neće biti isti. To onda znači i drugačiji odnos prema pojedinačnim funkcijama. U suštini, sa SDS nastavljamo sve dalje razgovore. Nama je, recimo, vrlo blisko i formiranje jednog demokratskog centra s DNS, ukoliko bi došlo do njihovog udaljavanja od politike SNSD.

Da li to znači neku koaliciju sa DNS?

U RS imate dva jaka politička subjekta – SDS i SNSD, koji su pravili grupacije oko sebe. Očigledno da takva politika u ovom momentu zahteva da se razmišlja o formiranju jednog demokratskog centra koji bi u mnogo čemu pomirio te antagonizme. Taj demokratski centar u sadašnjem odnosu snaga najviše „miriše“ da može biti PDP-NDP i DNS. Po nama, DNS je politička partija koja je vrlo zrela, ali nam je smetala ta diktatura SNSD, odnosno Milorada Dodika. Čak u SNSD imate sjajnih ljudi; ne možete ništa reći Igoru Radojičiću i sličnima. Ali, vlast jednog čoveka koja je neprikosnovena i gde se odlučuje izvan institucija je nešto što nama smeta. S druge strane, SDS je u fazi izbora koji će biti završeni u maju i njihova budućnost će sigurno biti jasnija u junu.

Ako SDS ne pristane na kandidaturu Ivanića za predsednika RS, da li će to ugroziti vaše zajedničko delovanje?

Rekao sam da će SzP funkcionisati do izbora. Ovo je prekompozicija za naredne izbore. Ko hoće, neka izvoli. Očigledno je da neko novo pojavljivanje nekog Ognjena Tadića sigurno neće proći. Predsednik RS daje mandat za Vladu i taj je koji odražava jedinstvo naroda. Ivanić je pokazao da ima taj kapacitet. Bio je predsednik Vlade RS, ministar inostranih poslova BiH, sada je član Predsedništva BiH, ima dobre kontakte u Beogradu, sve bolje sa SPC i međunarodnom zajednicom. Ako neko ima bolje rešenje ispred SDS mi ćemo ga prihvatiti, ali sigurno nećemo neka polovična rešenja.

Zašto insistirate na Ivaniću za predsednika RS, a ne ponovo za člana Predsedništva?

Zato što je to onda sigurna pobeda.

Mislite da ne bi mogao ponovo proći za člana Predsedništva?

Mislim da bi mogao, ali bi to bio manji efekat za RS. Glavni problem po nama je ekonomsko stanje u RS i ta priča o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je uspostavljena s vezom tajkuna i političkog vrha RS. Sve to nas asocira na bitnost da je funkcija predsednika Republike ta koja mora da bude dovedena u okvire institucije. Ivanić poštuje institucije i u ovom momentu je, po našem mišljenju, ključna pozicija predsednik Srpske. Nisam siguran da je kapacitet Mladena Bosića za predsednika RS isti kao kod Mladena Ivanića.

Bosić za člana Predsedništva BiH

Hoćete li SDS onda prepustiti kandidata za člana Predsedništva?

Nećemo da se mešamo u odnose drugih partija, ali lično mislim da je najbliža varijanta da Mladen Bosić bude kandidat za člana Predsedništva BiH. Bio je ambasador, dugo predsednik SDS, nisu njegovi rezultati toliko loši ni na zadnjim lokalnim izborima. Mislim da bi bio kvalitetno rešenje za člana Predsedništva BiH.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *