Osmanović dovodi u pitanje saradnju sa SNSD

Politika

Šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović rekao je kako je SNSD odlučio blokirati rad državnih institucija jer je na ranijim primjerima vidio da Tužilaštvo BiH i OHR ne reaguju na negiranje odluka Ustavnog suda BiH.

 

Osmanović je istakao kako je očekivan stav SNSD i koalicionih partnera iz RS jer nije bilo adekvatne reakcije na SNSD negiranje ranije donesenih odluka Ustavnog suda BiH.

 

Kako kaže, da su Tužilaštvo BiH i OHR reagovali kada je sproveden “neustavni referendum u RS danas se ne bi doveli u ovu situaciju”.

 

– Očigledno se stalno pomjeraju granice kada je riječ o strankama iz RS jer stalno vidimo kršenje zakona i Dejtonskog mirovnog sporazuma, a nema adekvatne reakcije. U tim slučajevima moraju reagovati Tužilaštvo BiH i OHR. Sada smo došli u poziciju da je SNSD sebi dao za pravo da se toliko drzne i da najavi blokadu rada državnih institucija – rekao je Osmanović.

 

Predstavnici RS će zbog Ustavnog suda blokirati donošenje odluka u državnim institucijama

 

Kako kaže, očekuje da Tužilaštvo BiH u skladu s Krivičnim zakonom BiH podigne optužnice protiv svih onih koji osporavaju odluke Ustavnog suda BiH, a od OHR i PIK da sankcionišu sve političare koji dovode u pitanje sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

– Svim probosanskim strankama ostalo je da tražimo odgovornost nadležnih institucija. To je prije svega Tužilaštvo BiH. Teško će biti raditi u Parlamentarnoj skupštini BiH ako ostanu pri ovom stavu. Ne znam kako će se ponašati predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija. Mora se pokazati da u BiH postoji vladavina zakona – zaključio je Osmanović.

 

Podsjećamo Željka Cvijanović, predsjednica RS rekla je danas da predstavnici RS u institucijama obustavljaju rad u odlučivanju dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu.

 

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *