Predsjedništvo BiH povećalo plate radnicima do 20 odsto

Politika

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je 3. februara 2020. godine zaključak kojim povećava plate radnicima Predsjedništva BiH, uključujući i savjetnike u kabinetima Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

 

Loša ekonomska situacija u BiH nije spriječila članove Predsjedništva BiH da donesu taj zaključak. Komšić, Dodik i Džaferović odlučili su da dodatno stimulišu radnike za njihov rad i to dodatkom na platu od 20 odsto. Naravno, sredstvima koja se isplaćuju iz džepova građana BiH, saznaje Klix.

 

Zaključak je usvojen na sjednici Predsjedništva BiH. Posebno je zanimljivo što se članovi Predsjedništva BiH pozivaju samo na Poslovnik o radu Predsjedništva BiH, a za koji smatraju da im daje ovlaštenjai i da povećaju plate radnicima u Predsjedništvu BiH, svojim savjetnicima i šefovima kabineta.

 

– Utvrđuje se dodatak na platu svim radnim osobama u Predsjedništvu BiH, osim članovima Predsjedništva BiH i radniku u kabinetu oficira za vezu s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u inostranstvu, u procentu od 20 odsto od osnovne plate pojedinačno, zbog posebnih uslova radnih mjesta, s primjenom od dana stupanja na snagu Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. Godinu – piše u zaključku koji potpisuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

Dalje se navodi kako se “zadužuje Savjet ministara BiH da u roku od 15 dana od prijema ovog zaključka preduzme sve potrebne radnje radi njegovog provođenja” te da “ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja”.

 

U praksi ovo znači da su Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović uvećali plate svojim šefovima kabineta za oko 600 KM s obzirom na to da šefovi kabineta članova Predsjedništva BiH bez dodatka od 600 KM primaju platu u iznosu od oko 3.000 KM, odnosno da su uvećali plaće svojim savjetnicima za oko 420 KM, jer savjetnici bez dodatka primaju oko 2.100 KM neto plaće.

 

Podsjećanja radi, Komšić, Dodik i Džaferović su odmah nakon preuzimanja dužnosti članova Predsjedništva BiH donijeli odluku kojom su povećali broj savjetnika, saradnika i administrativnog osoblja u svojim kabinetima. Izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i zapošljavanju u kabinetima članova Predsjedništva BiH povećali su broj savjetnika sa šest na deset, broj saradnika sa dva na četiri i broj administrativnog osoblja sa pet na osam.

 

Državni parlamentarci su krajem 2019. godine ukazali na to da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine “proguralo” u ažuriranoj verziji budžeta BiH za 2019. godinu povećanje od 100 hiljada KM za zapošljavanje čak 24 osobe u ovoj instituciji u septembru prošle godine.

 

Inače, prema podacima Kancelarije za reviziju institucija BiH troškovi neto plata i naknada u Predsjedništvu BiH zaključno s 31. decembrom 2018. godine iznosili su 3.614.057 KM, od čega se na neposrednu potrošnju odnosi 3.307.464 KM, dok se ostatak odnosi na neto plate za oficire za vezu. Prosječan broj zaposlenih za koje su isplaćene bruto plate u Predsjedništvu BiH je 107.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *