SDA ne prihvata ultimatum Dodika i Čovića

Politika

SDA ne prihvata ultimatum Milorada Dodika i Dragana Čovića kojim traže usvajanje državnog zakona čija bi isključiva funkcija bilo uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz ove stranke.

 

– Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi sa Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima. Podsjećamo da je Dodik isti scenario krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužioce i sudije u pravosuđu BiH, a obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost – saopštili su.

 

Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, tvrde iz SDA, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz RS.

 

– Odluka da se povuku strani tužioci i sudije imala je kobne posljedice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti postalo politički zavisno i korumpirano tijelo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju društva BiH. Ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudija u Ustavnom sudu, umjesto političke stabilnosti i vladavine prava proizvelo bi još radikalniju političku nestabilnosti i pravni haos, i SDA to neće dopustiti – dodali su.

 

Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu, poručuju, jeste jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa, te da će snositi teške posljedice, po principu individualne odgovornosti, ukoliko se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu.

 

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *