Džaferović: BiH postojala i prije Dejtona

Politika

Nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je poručio da Dejtonski sporazum nije jelovnik, pa da se iz njega može uzeti ono što vam se sviđa, a odbaciti ono što vam se ne sviđa.

 

– Kada je u pitanju posjeta predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića Bosni i Hercegovini, gospodin Dodik je glasao protiv i najavio je ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa. Tačke koje se tiču Oružanih snaga BiH danas nisu usvojene jer je Dodik glasao protiv, a te odluke, kada je u pitanju odbrana BiH, donose se koncenzusom – rekao je Džaferović.

 

Na današnjoj sjednici, kako je rekao Džaferović, vidjela se opstrukcija funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine.

 

– Kako drugačije nego opstrukcijom nazvati glasanje protiv 19 međudržavnih sporazuma koji su prošli svu proceduru, i Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH i na kraju, kada se treba donijeti formalni kat, onda se glasa protiv. Tako je u pogledu brojnih drugih tačaka dnevnog reda. Radi se o opstrukciji funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine, a to je opstrukcija Dejtonskog mirovnog sporazuma. Oni koji protiv toga rade ne mogu to objašnjavati tako da učestvuju u sjednicama, a glasaju protiv svega jer to je vrlo ozbiljna povreda mirovnog Dejtonskog sporazuma i opstruiranja institucija Bosne i Hercegovine – naglasio je Džaferović.

 

On je iskoristio priliku te još jednom pozvao da to ne rade jer, kako je rekao, u konačnici će ispaštati entiteti.

 

– BiH je postojala i prije Dejtona i ona mora postojati i onda ako ne bude Dejtona. Može da nestane samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti. Još jednom ih pozivam da to ne rade. Ovo će se završiti tako što će BiH nastaviti svoje funkcioniranje. Ne može se iz Dejtonskog mirovnog sporazuma uzimati ono što vam odgovara, a odbacivati ono što vam ne odgovara. Ovo je pokušaj destabilizacije i udar na mir Bosne i Hercegovine – kazao je Džaferović.

 

Član Predsjedništva BiH smatra da se pod blokadama nastoji izdejstvovati rješenje koje bi BiH moglo da odvede u sunovrat.

 

– Nisu slučajno sudije Ustavnog suda trojica onih koji nisu državljani BiH niti jedne susjedne države. To je tako sa svrhom napravljeno i omogućeno takvom kompozicijom Ustavnog suda da BiH može funkcionirati. Tražiti u situaciji blokada, opstrukcija, prijetnji disolucijom BiH i otcjepljenjem, da strane sudije odu iz Ustavnog suda je put u nestanak BiH. BiH nikada neće nestati i mi nikada na takvo rješenje nećemo pristati – poručio je Džaferović.

 

Pozvao je na šire promjene Ustava BiH, poput entitetskog glasanja, te se tek o takvom aranžmanu, smatra on, može razgovarati.

 

– To bi moglo značiti da, ako bi se donijela neka odluka o disoluciji, onda ne bi bilo institucije u BiH koja bi bila u mogućnosti da zaštiti Dejtonski sporazum i da takvu odluku odbaci. To su ciljevi onih koji traže da se isključe stranci iz Ustavnog suda BiH – pojasnio je Džaferović.

 

Strane sudije, dodaje, navijaju samo za Dejtonski sporazum, Ustav BiH i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Dejtonski mirovni sporazum su, pojašnjava, i svi zakoni koji su usvojeni u međuvremenu.

 

(Avaz)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *